Twinkle | Digital Commerce

Recessie heeft weinig vat op voorkeuren voor webshops

2017-05-27
170130
 • [nieuws]
 • 1:47

De top-10 van favoriete online-retailers in de Verenigde Staten bevat precies dezelfde namen als het afgelopen jaar. Victoria Secret is de enige nieuwkomer in de top-20, waar Circuit City uit is gevallen na zijn faillissement.

Dat blijkt uit de Favorite 50 die Stores publiceert in zijn septembernummer.

De lijst is gebaseerd op een onderzoek dat BIGresearch uitvoerde in opdracht van de Amerikaanse National Retail Federation (NRF). Een groep van 8.635 Amerikanen beantwoordde daarin de vraag bij welke online-retailer ze het vaakst online boodschappen doen.

Stuivertje wisselen
Meest in het oog springende verschuiving in de lijst, die opnieuw wordt aangevoerd door Amazon, is het stuivertje wisselen tussen de nummers twee en drie Wal-Mart en eBay. De handelssites heeft een moeilijk jaar achter de rug en zakt een plaatsje op het podium.

Top-10
De volledige top-10 uit de Favorite 50 Online Retailers vindt u hieronder, met tussen haakjes de notering in 2008:

 1. (1) Amazon.com
 2. (3) WalMart.com
 3. (2) eBay.com
 4. (4) BestBuy.com
 5. (5) JCPenny.com
 6. (6) Target.com
 7. (9) Kohls.com
 8. (7) Google.com
 9. (8) Overstock.com
 10. (10) Sears.com

Te zien is hoe elektronicaketen BestBuy, dat klappen kreeg en concurrent Circuit City van het toneel zag verdwijnen, zich handhaaft op de vierde plaats. Kledingverkoper Kohl's springt van de negende naar de zevende plek. Google en Overstock.com, met Amazon en eBay de 'pure players' in de top-10, zakken iedereen plaatsje.

Trouw
Stores concludeert dat de eerste recessie sinds het bestaan van e-commerce nauwelijks vat heeft op de webwinkelvoorkeuren van Amerikanen. In deze economisch mindere tijden zijn ze trouw gebleven aan de retailers die ze kennen van voor de tegenwind.

Hoogste binnenkomer
Toch prijken er zeven nieuwe namen op de lijst en dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Hoogste binnenkomer op plek 25 is rubrieksadvertentiesite Craigslist.com, dat wel baat lijkt te hebben bij de crisis.

De andere nieuwkomers zijn sportshop Eastbay.com (27), buitensportwinkel SierraTradingPost.com (39) webwarenhuis Meijer.com (42), kledingverkoper Forever21.com (44), buitensportshop REI.com (49) en modeshop FashionBug.com (50).

Verdwenen
Behalve CircuitCity.com zijn ook de webshops van Barnes & Noble en Banana Republic van de lijst verdwenen, waarop ze vorig jaar hun entree maakten. Verder hebben MSN, SportMansGuide.com. KingSizeDirect.com en CollectionsEtc.com het veld geruimd.

De complete Favorite 50 Online Retailers van dit jaar is hier te lezen. Die van 2008 vindt u hier, die van 2007 hier.