Twinkle | Digital Commerce

Breukhoven: 'Bol.com doet het tien keer beter'

2017-11-08
171130
  • 1:42

Hans Breukhoven stelde vandaag tijdens de Thuiswinkel Update dat Bol.com het 'tien keer beter' doet online dan zijn eigen Free Record Shop. 'Misschien zijn we wel niet zulke goeie webwinkeliers als we eerst dachten.'

Breukhoven deed zijn uitspraken na de presentatie van de Multichannel Monitor 2009, waarover u hier veel meer kunt lezen.

'Helaas ben ik niet in staat Bol.com te kopen', zei Breukhoven gekscherend in het bijzijn van Daniel Ropers. Hij staat al tien jaar aan het roer van de online-mediawinkel, die eerder dit jaar werd verkocht aan NPM Capital.

'Bij lange niet'
Breukhoven, die een klein jaar geleden nog dacht Bol.com voorbij te kunnen streven online ('Geef ons nog twee, drie jaar'), was vandaag stukken gematigder. Hij erkende dat de online-omzetdoelstelling van 25 miljoen euro over 2009, niet zal worden gehaald. 'Bij lange niet. We blijven toch vooral ouwe trouwe winkeliers.'

De grondlegger van de Free Record Shop gaf te kennen dat de helft van de online-bestellingen op Frs.nl wordt opgehaald in één van de fysieke vestigingen van de multichanneler. De verkoop via zuilen, waarmee de entertainment-keten de long tail in zijn winkel beschikbaar maakt, is volgens Breukhoven niet van de grond gekomen: 'Zuilen hebben nog nergens ter wereld echt gewerkt.'

Frs.nl
Free Record Shop heeft onlangs besloten online verder te gaan onder het label Frs.nl. Breukhoven daarover: 'Het gekke is dat Free Record Shop top-of-mind is als je mensen op straat vraagt waar ze ons soort producten kunnen kopen. Als ze eenmaal thuis zitten, dan is dat Bol.com. Daarom hebben we besloten om naast Free record Shop een nieuw merk te bouwen voor het online-kanaal.'

Over een substantieel online-marktaandeel in boeken zegt Breukhoven zich allang geen illusies meer te maken: 'Voor een boek kom je niet naar ons. Dat hebben we er niet ingekregen.'

Calimero
Tegen de Calimero-achtige rethoriek van Breukhoven tekende Daniel Ropers aan dat Free Record Shop over alle kanalen heen nog altijd marktleider is in de verkoop van cd's, dvd's en games: 'Het bestaansrecht van Free Record Shop is enorm, alleen door de dynamiek van de markt staan de tekenen nu op onweer.'