Twinkle | Digital Commerce

Web maakt iedereen een wijnkenner

2017-05-26
169129
  • 1:49

Sommige beroepen zijn meer een kunst dan een wetenschap. Sommige beroepen kun je op beide manieren benaderen. Denk bijvoorbeeld aan de sommelier, de wijnspecialist die exact weet welke wijn het beste uit je gerecht haalt.

Als een kunstenaar bepaalt de sommelier welke zuurtjes, bittertjes of grondtonen je zeeduivel of je entrecote nog beter laten smaken. Als een sommelier dat dan ook nog heel goed kan uitleggen en vertellen, dan smaakt de combinatie nog beter, gewoonweg omdat je verwacht dat het zo goed smaakt.

Geen idee waar ik het over heb? Ga eens eten bij In de keuken van Floris, waar kok Floris en sommelier Daan ware smaakbelevingen creëren.

Maar dan de wetenschappelijke benadering. Uiteindelijk bestaat elke wijn en elk gerecht uit allerlei smaakelementen die je kunt matchen. De initiatiefnemers van Winewinewine.com hebben van allerlei ingredienten en bereidingswijze van gerechten een 'smaak-dna' gemaakt. Datzelfde hebben ze gedaan met duizenden wijnen. En ze zorgen vervolgens voor de juiste match tussen wijn en eten.

Een voorbeeld? Ik wil conform Spaanse bereidingswijze forellen in de oven bakken die ik vul met een mooie plak gedroogde ham. Ik kies op Winewinewine.nl voor forel, de bereidingswijze oven en kies als extra ingredient gedroogde ham. En wat komt er uit?

Een hele lijst met verschillende wijnen:
Als beste match: Côtes du Rhône Blanc, een volronde, vaak naar witte bloemen geurende witte wijn van de Marsanne, Rousanne, Grenache Blanc en Viognier druivensoorten. Daaronder nog een flink aantal andere alternatieven.

Vervolgens klik ik op concrete wijnnamen en ik zie een flink aantal specifieke Côtes du Rhône Blanc wijnen van verschillende wijnhuizen en jaartallen. Bij die wijnen wordt nog aangegeven of 'ie al op dronk is, of en waar je de wijn kunt kopen en je kunt de wijn opslaan als favoriet.

De beroemde auteur Chris Anderson zegt: alles wat gedigitaliseerd kan worden zal worden gedigitaliseerd, en alles wat gedigitaliseerd is zal gratis worden.

Al met al, lijkt dit er een voorbeeld van. Het betreft een volledige automatisering van een beroep als dat van wijnkunstenaars als Daan van restaurant 'in de keuken van Floris'. En... de kennis is gratis beschikbaar!

Moeten sommeliers zich nu zorgen maken? Ach... niet zo. Het mooie verhaal rondom de wijn maakt 'm ook gewoon heel lekker.