Twinkle | Digital Commerce

Weer een Google-killer?

2017-05-26
170130
  • 2:42

Een keer in de zoveel tijd is het zover. Een nieuwe Google-killer voor de poort! Wolfram Alpha wordt al een paar maanden in blogs bejubeld en nu staat het dan ook echt online.

Al met al hoop ik altijd een beetje dat die nieuwe spelers een stuk marktaandeel van Google pakken. Niet omdat ik een hekel aan Google zelf heb, maar omdat ik vind dat we al met al iets te afhankelijk van die onderneming zijn geworden. Een beetje concurrentie kan ook in de zoekmarkt geen kwaad. Tot nu toe leek mijn hoop echter ijdel.

Niet alleen de zoekmachines van de oude bekenden Microsoft en Yahoo deden vergeefs een poging marktaandeel te winnen. Ook anderen deden tevergeefs een gooi.

Een aantal jaar geleden was er Snap.com van Overture oprichter Bill Gross. Deze zoekmachine zou onder andere met het weergeven van beeldresultaten en een innovatief biedingsysteem een hap marktaandeel van Google afnemen. Helaas voor zoekmachine experts is het Bill niet gelukt en gelukkig voor het milieu besteed de serial entrepreneur nu veel van zijn tijd aan duurzame energie.

Vorig jaar was er dan Cuil. De initiators waren oud-Google medewerkers en zij presenteerden zich als regelrechte Google-killers. Hun wapen bleek wat ineffectief. Inmiddels wordt Cuil behoorlijk verguisd omdat het niet goed werkt.

En dan nu Wolfram Alpha. De gedachte is vernieuwend. Geen lijst met tientallen, honderden of duizenden sites. Wolfram geeft geen sites als resultaat maar een antwoord op je vraag. Dat alles op basis van berekeningen. 

Een voorbeeld: je tikt 'Amsterdam Beijing' in. Wolfram Alpha geeft aan: Ik neem aan dat je Amsterdam in Nederland bedoeld, als je Amsterdam in de VS bedoeld moet je hier onder even klikken. Daaronder staan allerlei cijfermatige gegevens en berekeningen, zoals een vergelijking tussen het aantal inwoners van Amsterdam en Beijing, het aantal kilometers tussen beide steden en een berekende vliegtijd. Maar ook de lokale tijd in beide steden wordt weergegeven.

Deze werkwijze is natuurlijk geweldig. Niet door allerlei sites heen ploegen voor het antwoord op je vraag, maar gewoon direct een antwoord.

Maarrrrrrr..... natuurlijk heeft het ook z'n beperkingen. Zo geeft Wolfram alleen antwoord op hele specifieke vragen. Als voorbeeld geven ze zelf: geef  '2 lepels suiker'  in en niet ' voedingswaarde'. En ook worden er slechts antwoorden op basis van objectieve feiten gegeven dus: Wel een antwoord op 'hoogste berg' en niet op ' mooiste schilderij' .

Remi van Beekum legt het in zijn blog als volgt uit: Wolfram Alpha is geen Google-killer maar een Wikipedia-Killer. Een interessante gedachte. Anderzijds geeft Wikipedia een totaal ander soort antwoorden op vragen en dat sluit aan bij een ander soort behoefte.

Wolfram Alpha is dus mijns inziens een applicatie van een nieuwe categorie. Net als Google en Wikipedia geeft het antwoorden op vragen. Maar wel op een geheel eigen wijze. Een enorm potentieel, een flinke aanvulling, een gedeeltelijke vervanger, maar niet per se een killer.

Dat meer mensen denken dat Wolfram Alpha impact zal hebben, blijkt wel uit het feit dat een andere nieuwe zoekmachine al een paar uur aangeeft dat Wolfram Alpha een van de heetste onderwerpen van dit moment is. Hoe zit dat dan? Scoopler houdt realtime de berichten op het internet van dit moment bij. Belangrijke bronnen zijn Twitter en Digg.com, sites die continu ververst worden. Ook hier vind je dus antwoorden op vragen. Maar weer hele andere specifieke antwoorden gericht op: Wat gebeurt er nu? Wat vindt men nu? Wat denkt men nu?

Al met al ben ik blij met deze echte innovaties. Initiatieven die op een radicaal andere manier onze vragen beantwoorden. Goede aanvullingen, gedeeltelijke vervangers, maar op dit moment nog niet de killers die Google tot wanhoop zullen drijven.