Twinkle | Digital Commerce

Nederland EU topper in online winkelen

2017-05-26
170130
  • 1:25

In 2008 winkelden 7,5 miljoen Nederlanders van 16-74 jaar via internet. Ons land behoort daarmee samen met de UK en Denemarken tot de top van de EU. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers zijn afkomstig van Eurostat. 

Het aandeel Nederlanders dat via internet winkelt is de afgelopen vijf jaar toegenomen van 36 naar 56 %. Niet verrassend is de conclusie dat verreweg de meeste Nederlanders via internet gewoon in Nederland shoppen. Meer dan 93 procent van de online kopers doet zijn aankopen bij personen of bedrijven binnen Nederland. De Nederlandse webwinkel wereld mag trots zijn op die positie, waar een grote mate van vertrouwen van consumenten in Nederlandse webwinkels en de Nederlandse markt blijkt. Ongeveer 17 procent koopt volgens CBS online ook in andere Europese landen en bijna 10 procent bestelt ook buiten Europa goederen of diensten.

In de twee nieuwe EU-lidstaten, Roemenië en Bulgarije, en in Estland is de groei het laagst. Na een sterke opkomst van het online winkelen tussen 2004 en 2006 neemt bij vrijwel alle landen in de EU vanaf 2007 'het online winkelen nog maar in geringe mate toe', aldus het CBS.

Vooral deze laatste constatering van CBS is opvallend, want deze lijkt te impliceren dat de groeicurve in de meeste Europese landen al op zijn retour is. Deze conclusie van het CBS is wel heel erg voorbarig en is tegenstrijdig aan wat EMOTA in markt constateert (EMOTA is de Europese koepelorganisatie van webwinkels EMOTA, waar ook Thuiswinkel.org samen met  22 Europese landen toe behoort). De online markt ter ooster- en zuiderburen (voormalig Oostblok en de mediterrane landen) staat nog maar aan begin van dezelfde ontwikkeling die landen als Nederland, UK en Denemarken nu doormaken.