Twinkle | Digital Commerce

IDeal maakt zich op voor buitenlandse entree

2017-05-27
170130
  • [nieuws]
  • 1:22

In februari komt een nieuwe versie van iDeal beschikbaar, die helemaal is ingericht voor internationaal gebruik. Buitenlandse banken kunnen zich melden om deze '3.0-versie' te adopteren.

Dat laat iDeal-manager Erik Tak weten aan Twinkle: 'Volgende week ronden we de laatste fase af van een SEPA-compliant release, die geschikt is voor Europees gebruik. Het is een 3.0-versie, die gelanceerd wordt als geïnteresseerde buitenlandse partijen zich melden. Dan gaat het om communities van banken die actief zijn in landen waar nog geen soortgelijke betaalmethode actief is.'

Prioriteitenlijstje
Tak zegt zich voor te kunnen stellen dat de adoptie van iDeal 'niet bovenaan het prioriteitenlijstje' staat bij banken in tijden van financiële crisis. Mocht geen enkel bankencluster zich melden, dat wordt de nieuwe iDeal-versie in Nederland gelanceerd als de klassieke overboeking is uitgefaseerd. Dat zal volgens Tak niet vóór 2013 het geval zijn.

Stroomlijning van regels en standaarden
Met andere internationale betaaldiensten sleutelt iDeal-eigenaar Currence ondertussen aan de stroomlijning van regels en standaarden binnen het International Council of Payment Network Operators (ICPNO).

Integratie
Komende zomer moet er een interoperabiliteitsframework liggen, waarin staat hoe de integratie van de verschillende methoden op operationeel, technisch en commercieel gaat plaatsvinden. Tak laat weten dat het tot minimaal 2011 zal duren, eer de verschillende betaalmethoden aan elkaar zijn geknoopt.

Directebankin.nl
De manager van iDeal zegt kennis te hebben genomen van de entree van betaalmethode Directebanking.nl op de Nederlandse markt. Tak: 'In Duitsland heeft de dienst zich bewezen als een geduchte concurrent van Giropay, een soort Duitse iDeal. Maar dat wil nog niks zeggen over de Nederlandse markt, waarin de situatie anders ligt en iDeal diepgeworteld is. Het is aan de merchant om de toegevoegde waarde te bepalen.'