Twinkle | Digital Commerce

AD: 'Winkelen op internet is niet veilig'

2017-05-26
169129
  • 1:21

‘Winkelen op internet is bij lange na niet veilig’, zo concludeerde het Algemeen Dagblad  na een steekproef, waarbij de krant twintig webwinkels onderzocht. Van de twintig internetwinkels, bleken er veertien slordig om te gaan met persoonsgegevens van klanten. 

Vanaf 2009 wordt 'veiligheid van webwinkels' als onderdeel van de certificering van het Thuiswinkel Waarborg gecheckt. Daarnaast werkt de vereniging aan het vertalen van 'criteria voor veilige webwinkels', opgesteld binnen de kaders van het programma Digibewust van het Ministerie van Economische Zaken, naar een concrete checklist voor webwinkeliers. Alle leden van Thuiswinkel.org zijn verplicht zich in 2009 voor het Thuiswinkel Waarborg te laten certifceren. 

Uiteraard hebben alle in het onderzoek betrokken webwinkels inmiddels maatregelen genomen, zoals het hoort. Zonder het goed te praten denk ik overigens dat veel webwinkels zich vaak niet bewust zijn van het feit dat ze onvoldoende beveiliging bieden van persoonsgegevens. Veel webwinkels besteden beheer en beveiliging uit aan derden en daar zit dan vaak ook het probleem. Zonder overigens daarmee de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de webwinkel af te schuiven op derden.

Als gezegd heeft de vereniging medio 2008 binnen het programma Digibewust van het Ministerie van Economische Zaken ‘criteria voor veilige webwinkels’ opgesteld. Onder auspicien van hetzelfde programma Digibewust wordt op dit moment in samenwerking met onze werkgroep Fraude & Veiligheid gewerkt aan een vertaling van deze criteria naar een checklist voor webwinkels. 

En zoals gezegd wordt als onderdeel van de certificering van Thuiswinkel Waarborg vanaf 2009 gecheckt of relevante webpagina’s van webwinkels met minimaal een SSL- of TSL-verbinding zijn beveiligd. Ook wordt gecheckt of webwinkels – indien van toepassing - hun database hebben aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens.

Thuiswinkel.org en haar leden onderkennen het belang van veilige webwinkels, nemen in deze haar verantwoordelijkheid en zijn erop aanspreekbaar. Een mooie kerstgedachte komt me zo voor. Waarbij het niet bij mooie woorden blijft.