Twinkle | Digital Commerce

Tips voor starters: betalingsmogelijkheden op internet

2017-05-26
  • 2:57

Laten we eerlijk zijn: als webwinkelier is uw enige doel het geld van de klant opstrijken. Dat kan op verschillende manieren, met verschillende kosten, risico's, voor- en nadelen. Welke betaalmethode is voor de startende webwinkelier het meest interessant?

Tekst:  Dirkjan Vis


Betalen is het makkelijkst en goedkoopst als het contant gebeurt en er sprake is van 'gelijk oversteken'. Bij een webwinkel is dit niet mogelijk, omdat het om betalen op afstand gaat. De klant betaalt dan ook vooruit of achteraf. Natuurlijk ziet een webwinkelier liever dat een klant vooruitbetaalt, dan heeft hij heeft zijn geld vast binnen. Niet iedere klant wil echter zomaar geld naar een onbekende winkel sturen. Hij wil een bewijs van betaling of betaalt misschien liever achteraf.

Creditcard, machtiging, rembours
Nog niet zo lang geleden waren de mogelijkheden om vooruit te betalen beperkt. De consument kon betalen met een creditcard, een (eenmalige) machtiging of onder rembours. Al deze vormen hebben hun beperkingen. Veel mensen zijn bang dat hun creditcardgegevens worden misbruikt en alleen heel bekende websites als Amazon.com of Expedia.com kunnen op voldoende vertrouwen rekenen voor creditcardtransacties.



Via een eenmalige machtiging mag een webwinkelier een bepaald bedrag afschrijven bij de klant. Omdat dit systeem voor banken bijna niet te controleren is, kan degene bij wie het geld wordt afgeschreven deze transactie tot 30 dagen annuleren en terug laten storten. Hiermee vervalt in zekere zin het vooruitbetalingprincipe. Ook onder rembours verzenden is niet ideaal. De kosten hiervoor zijn al snel zo'n 10 euro hoger dan bij andere betaalvormen. Daarnaast bestaat de kans dat een pakketje teruggezonden wordt omdat er uiteindelijk niet datgene zit wat de koper had gehoopt. Voor achteraf betalen is er eigenlijk maar een echte populaire vorm: de acceptgiro. Iemand koopt iets online en de bestelling wordt samen met de acceptgiro thuis afgeleverd. Het nadeel is natuurlik dat de webwinkelier niet weet of de klant zal betalen. Toets daarom vooraf de kredietwaardigheid van uw klanten als u hen achteraf laat betalen.

Nieuwe betalingsmogelijkheden
In de afgelopen jaren zijn er nieuwe manieren ontwikkeld om via internet direct te betalen. Voor webwinkeliers heel interessant, omdat zij het geld direct binnen hebben. De betaalmethoden zijn relatief wel duur, maar als u hiermee het aantal wanbetalers tot een minimum kunt terugbrengen, verdient u de kosten snel terug. We hebben het over PayPal en iDeal. 

* PayPal
PayPal is van oorsprong Amerikaans, maar krijgt in Nederland al aardig voet aan de grond. Consumenten kunnen PayPal aan hun bankrekening of creditcard koppelen. Het voordeel is dat ze al hun gevoelige gegevens maar eenmaal hoeven in te voeren bij PayPal en dat naderhand niet nog eens hoeven te doen bij de webaankopen. De webwinkelier die PayPal accepteert betaalt, afhankelijk van zijn omzet, tussen de 1,5 en 3,4 procent van het aankoopbedrag + 35 eurocent per transactie (afhankelijk van het account, volume en bedrag).  PayPal is enkele jaren geleden, net als Marktplaats.nl, door eBay overgenomen en internationaal inmiddels een zeer goed geaccepteerde manier van online betalen.

* iDeal
Een oer-Nederlandse betaalmethode is iDeal, een samenwerkingsproject van de Nederlandse banken. De consument betaalt via internetbankieren en dat geeft een vertrouwd en veilig gevoel. De kosten van betalen met iDeal zijn uiteraard weer voor de webwinkelier en afhankelijk van met wie hij in zee gaat. Zo rekent de Postbank enkel per transactie, terwijl de Rabobank en ABN AMRO een vast bedrag per maand rekenen plus een tarief per transactie.

PayPal en iDeal hebben vooral de laatste jaren een enorme opmars doorgemaakt. De meeste startende webwinkeliers nemen hier momenteel dan ook genoegen mee. Voor webwinkels die ook buiten Nederland actief willen zijn en geen genoegen nemen met PayPal, zijn er gespecialiseerde betalingsproviders actief. Een zogenoemde Payment Service Provider kan u een deel of alle betaal-beslommeringen uit handen nemen.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 8-2008