Twinkle | Digital Commerce

Payter test mobiel betalen in taxi's

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:36

Payter TukTuk RotterdamRotterdamse reizigers kunnen de komende maand voor het eerst met hun mobiele telefoon betalen in het vervoer. Het gaat om een test in twee tuktuks van de TukTuk Company Rotterdam.

Met het initiatief geven Payter en de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC), waar TukTuk Company Rotterdam onderdeel van is, het startsein voor een samenwerking. Payter-woordvoerster Joyce van Hout benadrukt dat het gaat om een test: 'We doen alles in kleine stapjes. We kijken eerst eens of de apparatuur het houdt en of er markt is voor mobiel betalen in taxi's.'

Payter, dat een jaar geleden startte met een grootschalige proef in winkels rond de Rotterdamse koopgoot, probeert in verschillende categorieën partners te vinden die betaling via de telefoon faciliteren. RTC is de eerste partner van Payter op het gebied van vervoer.

Om de betaaldienst een duwtje in de rug te geven, geeft Payter de komende tijd tienduizend Nokia-telefoons weg die near field communication (nfc) ondersteunen. Voorwaarde is dat de ontvanger geregeld betaalt en opwaardeert via Payter en dat hij vragenlijsten beantwoordt. Het bedrijf mikt bij de verspreiding vooral op de eerstejaars studenten die de Maasstad vanaf deze week bevolken.

Zonder nfc-telefoon kan Payter niet worden gebruikt. Dat gaat veranderen met de komst van zogenoemde chipstickers, die van bijna iedere mobiele telefoon een betaaltelefoon maken. Het is een tussenoplossing, bevestigt Van Hout, die evenwel pas vanaf 2009 beschikbaar komt. In tegenstelling tot eerdere berichten zal het ook pas in het nieuwe kalenderjaar zijn dat Payter wordt geïntroduceerd in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Eindhoven. Payter hoopt profijt te trekken van een deal met CCV, dat de betaalmethode meelevert bij nieuwe pinapparaten die winkeliers bestellen.

Onlangs werd bekend dat het Japanse JCB een test met mobiel betalen in Amsterdam gaat uitbreiden. En hoewel de landelijke introductie van Payter dus nog even op zich laat wachten, maakt van Hout zich geen zorgen: 'Onze ervaring met mobiel betalen gaat terug tot 2006. We zijn en blijven een voorloper op dit terrein.'