Twinkle | Digital Commerce

ICANN maakt ruimte voor nieuwe domeinnamen

2017-05-26
170130
  • 0:58

Zullen de Nederlandse internetretailers volgend jaar een webadres kunnen registreren dat eindigt op .webwinkel of .shop? Het is een mogelijkheid nu de ICANN, de organisatie die wereldwijd bepaalt welke domeinnaamextensies er worden toegelaten, het beleid gaat versoepelen.

Op dit moment heeft de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) 21 domeinnaamextensies goedgekeurd. Hieronder vallen de bekende extensies als .com, .info en .org, maar ook .mobi en .aero.

Vorige week heeft het ICANN-bestuur in Frankrijk besloten om het internetadressensysteem open te gooien. Hierdoor wordt het voor belanghebbenden mogelijk om zelf domeinnaamextensies voor te stellen.

Vermoed wordt dat er veel interesse zal ontstaan in regionale extensies. Zo kunnen is er al veel vraag naar een speciale domeinnaam voor de stad New York (.nyc), .berlin voor de Duitse hoofdstad of .paris.

Volgens het tijdschema van de ICANN zouden de eerste nieuwe voorstellen voor domeinnamen op zijn vroegst vanaf het tweede kwartaal van 2009 ingevoerd kunnen worden.

Bekijk hier de Powerpoint-slides van de presentatie (pdf) over dit onderwerp zoals die in Parijs is gegeven.