Twinkle | Digital Commerce

Deze zomer nieuwe website voor bol.com

2017-05-26
170130
  • 1:35

De website van bol.com wordt deze zomer vernieuwd. Zowel de ict-infrastructuur aan de achterkant als de voorkant van de website zullen vernieuwd worden. Het belangrijkste element hierin, het nieuwe ordersysteem, zal betrouwbaarder en stabieler zijn.

Dat zegt Willem van Groenland, ict-directeur bij bol.com in een gesprek met Computable. De webwinkel krijgt jaarlijks ongeveer 60 miljoen bezoeken. Als de site uit de lucht is, kost dat veel geld. Daarom wordt er dit jaar fors geïnvesteerd in een nieuwe ict-infrastructuur, vertelt Van Groenland.

De omzet is het afgelopen jaar met 60 procent gegroeid tot circa 170 miljoen euro. 'De harde groei van het bedrijf zorgde er ook voor dat de webwinkel aan vernieuwing toe is.' De technologie die bol.com nu gebruikt, stamt nog uit de tijd dat het bedrijf een dochter was van mediaconcern Bertelsmann.

In de zomer moet de nieuwe site van Bol.com de lucht in gaan. Dan zal ook achterkant vervangen zijn. Eén van de dingen die worden vervangen, is het ordersysteem dat vooral  stabieler moet worden. 'Het komt bij ons op seconden aan. Wij beloven dat, als klanten voor negen uur een bestelling plaatsen, die bestelling de volgende dag in huis is. Als een klant om één minuut voor negen een bestelling verstuurt, moet die bestelling op tijd bij de orderverwerking aankomen', aldus Van Groenland.

Het ordersysteem maakt samen met de productendatabase en het klantenservicesysteem deel uit van de basis van het vernieuwde platform. Die productendatabase, met daarin totaal 1,8 miljoen producten, is het paradepaardje van bol.com. De databases van meer dan honderd leveranciers zijn gekoppeld aan de productendatabase van bol.com.

Waarschijnlijk zal de klant niet eens zoveel merken van de nieuwe website, denkt marketingdirecteur Michel Schaeffer. 'Het ziet er allemaal ietsje strakker uit, maar het is geen hele nieuwe winkel.' Het bedrijf hoopt in vijf jaar de omzet te verdubbelen. Tegen die tijd verwacht bol.com 90 tot 100 miljoen bezoeken per jaar te hebben.