Twinkle | Digital Commerce

Amazon zet Britse uitgever onder druk

2017-11-11
170130
  • 1:19

Amazon heeft de ruzie met een Britse uitgever op de spits gedreven. Alle knoppen om direct een boek van de uitgever te kopen zijn verwijderd. Amazon en de uitgever Hachette Livre UK zijn het oneens over het percentage van de omzet van bij Amazon verkochte boeken, dat de internetretailer mag houden.

Om de eis van Amazon kracht bij te zetten heeft het internetwarenhuis in Engeland de 'Buy now with 1 click'-knop verwijderd. Dit geldt voor de paar honderd boeken van Hachette die bij Amazon te koop zijn, waaronder ook enkele titels van Stephen King.

Via de knop kunnen bezoekers een product direct kopen zonder daar transportkosten voor te hoeven betalen. Klanten kunnen de boeken nu nog wel kopen, maar slechts via een omweg naar een andere site.

'De koopknop is hun wapen waarmee ze de markt naar hun hand zetten', beredeneert Paul Aiken van het Britse Auteurs Gilde tegenover de International Herald Tribune.

Amazon durft de uitgever onder druk te zetten nu het marktaandeel van de internetretailer in Engeland steeds groter wordt. In Engeland zou Amazon goed zijn voor ongeveer 16 procent van de totale omzet uit de boekenmarkt.

Uit protest zijn bloggers al een briefactie en een petitie tegen Amazon begonnen. Ze beweren dat het bedrijf "dat de klant het meest centraal heeft staan", aan het veranderen is in "de lastpak voor de uitgeefwereld".

Amazon UK wil niet ingaan op de relaties die het bedrijf heeft met uitgevers.