Twinkle | Digital Commerce

'Veel zware slaappillen te koop op advertentiesites'

2017-05-26
170110
  • [nieuws]
  • 1:06

MedicijnenZonder tussenkomst van een arts worden op advertentiesites op grote schaal zware slaap- en kalmeringsmiddelen verhandeld. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van een eigen onderzoek.

In een week tijd stuitte de krant op tientallen advertenties voor diazepam (valium) en oxazepam (seresta) van bekende merken als Roche en Katwijk Farma. De middelen vallen vanwege hun verslavende werking onder de opiumwet. In de meeste gevallen konden de medicijnen worden afgehaald na een telefoontje of e-mailwisseling.

Het is niet voor het eerst dat dergelijke zware medicijnen op advertentiesites worden aangetroffen. Vorig jaar vroeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg advertentiesites als Marktplaats.nl en Speurders.nl om advertenties voor medicijnen te weren. Maar de controle op het aanbod is verslapt.

De Inspectie mag zelf geen pseudo-aankopen doen om de handelaren te achterhalen. Eén van de handelaren voert de website rochevalium.org. Fabrikant Roche heeft de Inspectie gevraagd daartegen op te treden.

Het internetaanbod van slaap- en kalmeringspillen is aanlokkelijk voor patiënten die de medicijnen niet (meer) van hun eigen arts krijgen. Ook in het partycircuit zijn deze middelen populair, bijvoorbeeld als slaapmiddel na een feestnacht vol opwekkende drugs.

De illegale verkoop van opiaten via het internet lijkt een onbedoeld effect van de nieuwe geneesmiddelenwet. Sinds een jaar mogen artsen via het internet geen recepten meer uitschrijven aan patiënten die zij niet kennen.