Twinkle | Digital Commerce

Online omzet vorig jaar gestegen tot 3,9 miljard euro

2017-05-26
170130
  • 1:30

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar op internet 38 procent meer besteed dan in 2006. De consumentenbestedingen stegen in een jaar tijd van 2,8 miljard tot 3,9 miljard euro. Dit blijkt uit de 'Thuiswinkel Markt Monitor 2007-2', het halfjaarlijkse onderzoek naar online consumentenbestedingen door Blauw Research in samenwerking met Thuiswinkel.org.

De groei van de omzet wordt voor een groot deel veroorzaakt door het toenemend aantal consumenten dat voor het eerst iets online koopt. In 2007 waren er naar schatting 7,3 miljoen online kopers waarvan er ruim 1,5 miljoen voor het eerst iets online hebben gekocht.

Volgens Wijnand Jongen, directeur van branchevereniging Thuiswinkel.org is er nog steeds ruimte voor groei door verdere toestroom van nieuwe kopers. 'Steeds meer jongere en oudere mensen kijken niet alleen maar kopen ook producten en diensten online. Ook het aanbod van webwinkels neemt verder toe, dus er is steeds meer keuze voor de consument', verklaart Jongen.

Gemak

Volgens Frank Sibbel van Blauw Research zien steeds meer consumenten vooral het gemak van thuis bestellen als een groot voordeel. 'Dit aspect wordt voor online kopers steeds relevanter, terwijl bijvoorbeeld een lagere prijs minder belangrijk wordt', zo stelt hij.

Bijna 40 procent van de totale online omzet in 2007 is behaald door de reisbranche. In 2007 was deze branche goed voor een omzet van 1,6 miljard euro. Dit is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2006. Andere grote online marktsegmenten zijn verzekeringen en consumentenelektronica.

Volgens de onderzoekers hebben consumenten vorig jaar niet alleen vaker iets online besteld, maar is het bedrag dat per bestelling is besteed, ook gestegen. Gemiddeld hebben consumenten vorig jaar 531 euro per bestelling besteed. Dat is 20 procent meer dan een jaar eerder.