Twinkle | Digital Commerce

Je webshop in Zwitserland starten?

2017-05-26
170129
  • 3:10

Wintersporters vragen zich tijdens dit seizoen wel eens af waarom ze eigenlijk in het platte Nederland wonen. De exploitatie van een webwinkel is ten opzichte van andere bedrijfsvoeringen relatief makkelijk te verplaatsen naar een ander ander land. Dus waarom zou je als wintersportende webwinkelier niet je boeltje bijeen rapen en verhuizen?

Dit is het derde artikel van een serie over de voor- en nadelen van de vestiging van je webwinkelonderneming in verschillende landen waar de bergen hoog, de pistes wit en het skiplezier groot is. Na artikelen over Oostenrijk en Frankrijk, komt deze week Zwitserland aan de beurt.

De Zwitserse thuismarkt voor je webwinkel

De Zwitsers zijn natuurlijk niet achterlijk en kopen ook via het internet. Even wat getallen uit het onderzoek ‘Der Schweizer Online-Handel, Internetnutzung Schweiz 2007’ van de universiteit van St. Gallen, internetworldstats en een ander onderzoek door Forrester.

>        De Zwitserse online aankopen zijn tussen 2003 en eind 2006 verdubbeld tot zo’n 3,47 miljard Zwitserse Frank (1,9 Mld Euro)

>        Dit zal naar verwachting tot 2011 groeien tot zo’n 5 Miljard Euro

>        In 2006 had 67% van de Zwitsers toegang tot een eigen internet aansluiting en 72% gebruikte het internet.

>        In 2007 was dit nog verder gestegen tot ruim 5,2 miljoen gebruikers, bijna 70% van de bevolking.

>        Nog belangrijker is dat in 2006 al 30% gemiddeld twee keer per week iets via het internet kocht.

>        De Zwitserse online markt heeft naar schatting ongeveer de omvang van de Deense markt

Volgens onderzoeksleider Thomas Rudolph van de Universiteit van St. Gallen wordt het grootste gedeelte van de bestedingen gedaan bij Zwitserse webwinkels. De Zwitserse internetters geven ten opzichte van andere Europeanen per persoon gemiddeld een ‘bovengemiddeld’ bedrag uit.
 
Andere landen vanuit Zwitserland bedienen

De meertaligheid van de Zwitsers komt natuurlijk goed uit. Velen spreken (een soort) Duits en Frans en dat zijn toch wel erg belangrijke talen op het internet. Zo zijn er respectievelijk 62 en 64 miljoen Duits en Franstalige internetters. De Duitse online markt is de grootste van Europa.

De Zwitserse ‘eigenwijsheid’ heeft wel zo z’n nadelen. Uit een stukje tekst van de douane site, maak ik op dat je klanten binnen de Europese Unie bij grotere online aankopen zelf aangifte van de BTW moeten doen, omdat het geen EU land is. Dat dit in de praktijk nogal vaak achterwege blijft, veel consumenten weten het immers niet, staat los van de regel.

Overigens is Zwitserland wel lid van de EVA (Europese Vrijhandelsassociatie). Dat betekent dat er geen hoge invoertarieven tussen de EU en Zwitserland gelden.
 
Belastingparadijs?

Ondernemingen die in Zwitserland gevestigd zijn, betalen federale vennootschapsbelasting, cantonnale/gemeentelijke vennootschapsbelasting en cantonnale/gemeentelijke nettowaarde belasting. De federale vennootschapsbelasting ligt op 8,5%, maar de belasting per canton verschilt nogal. Daarom zijn niet alle plekken in Zwitserland fiscaal aantrekkelijk.

Er zijn allerlei regelingen voor handelsmaatschappijen met veel activiteiten in het buitenland en/of participatiemaatschappijen die de belastingdruk verder verlagen. Al met al ingewikkelde materie. Als je het precies wilt weten, raad ik je aan een fiscalist in te schakelen.

De ranking van ‘De Total Tax Rate’ zoals vastgesteld door Pricewaterhouse Coopers geeft in ieder geval aan dat Zwitserland op de aantrekkelijke 24e plek staat, terwijl Nederland als 88’ste blijkbaar onaantrekkelijker is dan 87 andere landen op de lijst. Traditionele skilanden als Oostenrijk en Frankrijk staan respectievelijk op de 142’ste en 157’ste plek.

Kosten van levensonderhoud

Maar let op! De eventueel bespaarde belastingcenten kan je in Zwitserland ook zo weer uitgeven.

Hoewel ik zelf de kosten tijdens mijn laatste skivakantie nog wel vond meevallen, hoor je regelmatig andere geluiden. Mercer onderzocht de kosten van levensonderhoud inclusief kosten voor de woning. In die lijst over 2007 blijkt dat Geneve en Zurich op respectievelijk de zevende en negende plaats staan, terwijl bijvoorbeeld Amsterdam pas op plaats 25 staat. En dat terwijl de woningen in Amsterdam woningen ook niet echt goedkoop zijn!

Al met al kan Zwitserland dus best een aantrekkelijk vestigingsland zijn, maar dat hangt van je persoonlijke situatie af. De skipistes zijn er mooi, de belastingen zijn in bepaalde cantons niet te hoog en je potentiële medewerkers zijn vaak tweetalig. De kosten van levensonderhoud zijn echter niet laag en als je dus weinig winst met je webshop maakt, dan wegen belastingvoordelen niet op tegen die hogere lasten.