2023-05-09T10:27:06

Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse online-boekwinkel goedkoper

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:58

Boeken in Nederlandse webwinkels zijn goedkoper dan die van Belgische concurrenten. Terwijl ons buurland niet is gebonden aan een wettelijke vaste boekenprijs. Dit blijkt uit een prijsvergelijking van de Volkskrant die donderdag is verschenen op de website van de krant.

De prijzen tussen Nederlandse en Belgische aanbieders verschillen voornamelijk in verzendkosten. Boekenshops zoals Cdplus en NLstore rekenen geen verzendkosten. AKO evenmin bij een bestelling boven de tien euro. Dat maakt deze aanbieders goedkoper dan de internetshops van de zuiderburen. Zij rekenen twee of meer euro aan verzendkosten.

Vaste boekenprijs
In tegenstelling tot Nederland is België niet gebonden aan een wettelijke vaste boekenprijs. De vaste prijs is sinds 2005 in Nederland bij wet geregeld voor Nederlands- en Friestalige boeken. De boekenbranche vreest dat zonder vaste prijs de grote winkels met een breed aanbod zullen verdwijnen. Omdat supermarkten en 'gewone' boekwinkels dan alleen nog bestsellers zouden verkopen tegen lagere prijzen.

Liberale markt

Belgische on- en offline winkels hoeven zich niet aan een vaste prijs te houden. Dat doen ze ook lang niet altijd. Azur.be bijvoorbeeld zit meestal zeven procent onder de Nederlandse prijzen. Concurrent Proxis.be hanteert voor sommige boeken stuntprijzen. Desondanks zijn Nederlandse sites vaak goedkoper dan de Belgische. Na het optellen van verzendkosten zijn Belgische aanbieders slechts een enkele keer goedkoper dan Nederlandse concurrenten.


Ari Droeser, directeur van de Nederlandse Boekenverkopersbond (NBb), denkt niet dat Nederlandse consumenten en masse hun literatuur via het web uit Vlaanderen halen. 'Proxis.be is het bekendste voorbeeld. Die roepen dat ze goedkoper zijn, maar in de praktijk blijkt dat slechts een enkele keer zo te zijn. Het prijsverschil is kennelijk niet groot genoeg voor de Nederlandse consument om daar te kopen. Ik denk dat er ook veel wantrouwen is om over de grens producten te bestellen.'

Besparen
Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat een consument geld kan besparen door rond te surfen op het web. Wie anderstalige boeken zoekt, kan het beste naar niet-Nederlandse sites gaan. De Engelstalige hardcover-versie van Harry Potter-boeken is bijvoorbeeld veel goedkoper in Duitsland of Groot-Brittannië dan in eigen land. Veelkopers kunnen ook besparen door lid te worden van bijvoorbeeld ECI of Circulo: die zijn in de losse verkoop behoorlijk aan de prijs, maar de clubkortingen zijn soms aantrekkelijk.

Vergelijking
De test van de Volkskrant beperkte zich tot Nederlandse en Belgische winkels. Van vijftien boeken werden de prijzen vergeleken. Het ging zowel om winnaars van de AKO-literatuurprijs zoals Arnon Grunberg en Jan Siebelink als om buitenlandse thrillers van Nicci French en een afslankboek van Sonja Bakker.

Bron: de Volkskant


Gerelateerde artikelen: