Twinkle | Digital Commerce

Free the postcode

2017-05-26
  • 1:17

Vroeger hadden we encyclopedieën die door bedrijven werden gemaakt en waar copyright op rustte. Je kon deze gegevens niet zomaar gebruiken. Wikipedia heeft dit monopolie doorbroken met een vrije encyclopedie, die iedereen gratis kan gebruiken en onderhouden.

Een ander voorbeeld van gegevens die rechtenvrij beschikbaar zijn, is www.openstreetmap.com. Op deze site werkt iedereen mee aan een wereldomvattende wegenkaart. Dit open source-systeem heeft als doel alle wegen op aarde in beeld te brengen. Momenteel werken er wereldwijd 11.000 vrijwilligers aan en de Nederlandse kaart is praktisch gereed.

Regelmatig krijg ik verzoeken van kleine webwinkels die de adresgegevens van een bestelling willen controleren aan de hand van de postcode/huisnummercombinatie. Dit kan echter alleen via TNT, die het postcodebestand bezit. Winkeliers moeten hiervoor betalen en de bedragen lopen op van enkele honderden tot duizenden euro's per jaar. Hier-door zien veel webwinkeliers af van het controleren van adresgegevens.

Er is een andere oplossing. Waarom gaan we niet met z'n allen werken aan een vrij postcodebestand? In Engeland is zo'n initiatief al genomen, namelijk www.freethepostcode.org. Wat zou het mooi zijn als ook wij in Nederland zo'n postcodebestand zouden hebben, waarvan iedereen gratis gebruik kan maken en waarbij iedereen helpt om het up-to-date te houden. Het actueel houden van de gegevens kan trouwens worden geautomatiseerd. We krijgen samen per dag duizenden orders met adresgegevens binnen. Zonder de privacy aan te tasten, kunnen we met deze gegevens controles uitvoeren en het bestand up-to-date houden.
Daar moet een goed systeem voor opgezet kunnen worden.

Wie wil meehelpen? We hebben onder andere juristen, technici en studenten nodig. Om de eerste ideeën van een ieder centraal vast te leggen, heb ik de domeinnaam www.postcodevrij.nl alvast geregistreerd. Laten we het monopolie doorbreken en elkaar helpen.