Twinkle | Digital Commerce

Slapend rijk met de ING

2017-05-26
  • 1:37

Mijn geldzuchtige aandacht werd getrokken door een persbericht waarin mij een gouden toekomst werd voorspeld: "ING in zee met Koopplein.nl."

Wat is het geval? Sinds kort is er Koopplein.nl. Een soort Marktplaats.nl, maar met de business-formule van Startpagina.

Koopplein werkt namelijk met lokale mini-pleintjes ('dochters'). Elk pleintje krijgt een beheerder die vraag en aanbod bewaakt. Daarnaast mag die beheerder advertenties verkopen aan lokale bakkers en schoenenwinkels, the sky is the limit. En als dank voor alle moeite mag de beheerder (heel chique 'franchise-nemer' genoemd) zo maar een deel van al de advertentieopbrengsten houden. Nou ja! Dat geloof je toch niet?

Geldwolf als ik ben, reageerde ik dus meteen op de oproep in het persbericht om ook franchisenemer te worden. Ik ken wel een paar bakkers, namelijk.

Ik moet zeggen, Koopplein reageerde snel. In een telefoongesprek werd het vervolg geschetst: kennismaking, uitlegsessie etc. Kortom, na 3 dagen intensieve halleluja en hosanna (mijn woorden) zou ik helemaal bij de familie horen. En dan, ja ja, aan het eind van die familiedagen, zou ik natuurlijk ook horen voor welk ongelooflijk lage franchisebijdrage ik mijn gouden toekomst veilig kan stellen. Maar ik wilde dat liever meteen horen. Nu en telefonisch. Dat viel niet mee: "... eeh... moeilijk te zeggen .... eeh ...hangt af van uw woonplaats ... aantal inwoners ..."

Uiteindelijk bleek het om 15.000 euri te gaan, voor een plaats met de omvang van laten we zeggen Bilthoven. Maar mijn woonplaats is geen Bilthoven: er zijn hier weliswaar veel inwoners die voor traffic gaan zorgen, maar nauwelijks adverteerders. Hoe krijg ik dan ooit die investering terugverdiend? Vreemd dus ook, dat de instapkosten berekend worden op basis van inwoners, in plaats van potentieel advertentievolume.

Aha. Nu begrijp ik plotseling waarom de ING is ingestapt. Daar gaat het natuurlijk helemaal niet om: terugverdienen. Het gaat om lenen. Even rekenen: er zijn ruim 500 gemeenten in Nederland. Dat betekent: 500 x pak weg 10.000 euri instapkosten. Dat maakt 5 mio. Of de beheerders ooit iets zullen verdienen? Wat maakt het uit: Koopplein en ING liggen gezamenlijk in zee, zoals het persbericht al zei. Maar dan wel de Middellandse Zee, en op een jacht van 5 mio.