Twinkle | Digital Commerce

NVM verliest monopolie Funda

2017-05-26
170136
  • [nieuws]
  • 1:43

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft geen monopolie meer op Funda, de grootste huizensite van Nederland. De populaire site, voor bijna 80 procent eigendom van de NVM, laat vanaf vrijdag ook andere makelaars met hun woningaanbod toe op de site.

Tot nu toe stond alleen het woningaanbod van NVM-makelaars op Funda. Onlangs besloot de rechter dat huizenzoeksite Jaap.nl onder beperkte voorwaarden gegevens van woningen van andere makelaars op zijn site mag plaatsen. 'De rechter heeft daarmee duidelijk gemaakt wat wel mag en wat niet', aldus een woordvoerder van Funda. De huizensite gaat vanaf vrijdag ongeveer 20.000 woningen die elders op internet te koop staan, op de site zetten. Daarmee komt het totale koopwoningaanbod op de site op 123.000. Volgens Funda is dat 90 tot 95 procent van de totale koopwoningenmarkt. 

Laurens Mommers, als universitair hoofddocent verbonden aan eLaw@Leiden, schreef eerder op het weblog van de universiteit dat voor bescherming van makelaars vanuit het auteursrecht geen enkele noodzaak is. 'Zolang huizenkopers denken dat Funda het volledige aanbod toont, hebben de NVM€makelaars een concurrentievoordeel op hun niet€NVM€branchegenoten', aldus Mommers. 'Deze situatie is schadelijk voor de goede werking van de huizenmarkt, en een belangrijk argument voor een wijziging van het auteursrecht', vervolgd de hoofddocent. De overheid moet zich volgens Mommers afvragen of het auteursrecht, in het bijzonder de geschriftenbescherming, nog wel in alle gevallen het belang van haar onderdanen dient. 'Ooit was het vooral bedoeld om schrijvers en kunstenaars te behoeden voor broodroof. Makelaars verkopen huizen, geen foto's van en teksten over huizen.'

De huizenmarkt is volgens Mommers niet de enige markt die met dit probleem kampt. Een ander voorbeeld vormen de publieke omroepen, die weigeren de gegevens over hun televisieprogramma s vrij te geven aan andere partijen, simpelweg omdat ze de markt voor hun eigen televisiegidsen willen beschermen.

Update: ANP bericht toegevoegd: Funda biedt vanaf vrijdag 20.000 woningen die elders op internet te koop staan, op de site zetten. Deel van reactie Laurens Mommers verwijderd.