Twinkle | Digital Commerce

'Omzet boekwinkels verdwijnt naar internet'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:06

Uitgeverij Ventus geeft sinds kort gratis boeken uit via internet. Via onlibri.nl kunnen informatieve boeken gedowload worden. De boeken worden gefinancierd door advertenties.

Studieboeken

De Deense uitgeverij startte vorig jaar met het uitgeven van studieboeken. De interesse voor de Nederlandse samenvattingen overtrof alle verwachtingen. ‘We hadden ingeschat dat we 120.000 downloads in een jaar zouden hebben, maar we hebben in vier dagen tijd al 20 procent van die doelstelling behaald’, gaf directeur Kristian Madsen al aan. In een jaar tijd zijn de investeringen terugverdiend.

Omzet naar internet

Onlibri heeft inmiddels dertig titels. Volgens Madsen komen er elke week twee tot drie titels bij. De meeste boeken komen uit de printer van de werkgever, vermoedt Madsen. 'Na vier uur zakt het aantal downloads aanzienlijk.'  Om voor adverteerders interessant te zijn moeten de boeken gelezen worden door veel mensen.  Juist op de populaire boeken zal de concurrentie hevig zijn, en zullen boekwinkels omzet zien verdwijnen naar internet, verwacht de uitgever.

Fictie

Fictie zal voorlopig niet via de site verkrijgbaar zijn. Madsen ziet dat niet zitten. 'Als je fictie leest wil je helemaal in het boek verdwijnen, dan wil je niet worden afgeleid door een advertentie. Bij informatieve boeken speelt dat niet, dan is een advertentie ook informatie'', aldus Madsen.

Bron: De Volkskrant