Twinkle | Digital Commerce

TPG Post en Sandd naar rechter

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:43

TPG Post en Sandd gaan via de rechtbank strijden om poststukken boven de 50 gram. TPG Post  wil een verbod op het verzenden door Sandd van een poststuk boven de 50 gram.

Brief in verzending

TPG Post wil dat Sandd zich onthoudt van deze verzendingen, indien in de betreffende zending een brief zit die minder weegt dan 50 gram. Want, zo redeneert de postverzender, afzonderlijk brieven vallen binnen de concessie van TPG Post. De vrije zending – volgens de wet een zending van meer dan 50 gram - raakt in de visie van TPG besmet, zodra een brief daarvan deel uitmaakt en minder dan 50 gram weegt.

Eis TPG onmogelijk

Sandd is het daar niet mee eens, en bovendien zou de eis van TPG onmogelijk zijn. Want meent de organisatie, de inhoud van de verzendingen is niet bekend. Om dit te achterhalen zou het briefgeheim geschonden worden. ‘De huidige Grondwet bepaalt dat het briefgeheim onschendbaar is, met slechts uitzondering van de gevallen die bij wet bepaald zijn en op last van de rechter’, luidt de argumentatie.

Vierde categorie

Sandd vindt dat TPG met zijn eis eigenlijk een vierde categorie wil toevoegen, namelijk voor zendingen boven de 50 gram waar een brief in zit van onder de 50 gram. Die categorie zou dan zijn voorbehouden aan TPG. Volgens Sandd is de transparantie dan verdwenen. ‘Want wat wanneer iemand een brief met een aantal foto’s zwaarder dan 50 gram wil verzenden? In de visie van TPG valt dit niet binnen de vrij markt. Evenals wanneer 2 losse brieven die elk minder dan 50 gram wegen, maar gezamenlijk boven de 50 gram uitkomen niet in één envelop via Sandd verzonden mogen worden. Dit laatste voorbeeld zou overigens wel via Sandd bezorgt mogen worden indien beide brieven aan elkaar geniet zouden zijn’, verklaart Sandd.

Ook zou volgens Sandd, als de lezing van TPG Post zou worden gevolgd, de in gang gezette stapsgewijze daling van de maximum gewichtslimieten in het kader van de liberalisering zinloos zijn.

Op 25 september doet de rechter uitspraak in deze zaak.