Twinkle | Digital Commerce

Zoekallehuizen wint kort geding

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:14

Woningzoekmachine Zoekallehuizen.nl heeft het kort geding tegen makelaarsvereniging NVM gewonnen. ‘Het plaatsen van deeplinks of hyperlinks naar de websites van de makelaars is geen verveelvoudiging of openbaarmaking en vormt daarom geen auteursrechtinbreuk,’ zegt de rechtbank in Arnhem.

De zaak werd aangespannen door de NVM en twee makelaars. De NVM kreeg op geen van haar punten gelijk en kreeg van de rechter te horen dat ze de Mededingingswet overtreedt door het afstemmen van concurrentiebeperkend gedrag. De rechter deed echter geen uitspraak over het zogenaamde deeplinken. Hoewel de zoekmachine teksten en informatie uit het huizenaanbod van sites van makelaars mag tonen, is het door een technische maatregel van de NVM niet meer mogelijk te deeplinken naar woningen op de makelaarssites. Zoekallehuizen heeft toegezegd blokkade niet te zullen omzeilen.  

Joris van Manen, advocaat van de NVM, noemt de uitspraak tegenover Emerce 'lachwekkend'. 'De rechter veegt gewoon al onze argumenten zomaar onder de tafel. Maar over het belangrijkste punt, het omzeilen van technische beveiliging, doet hij geen uitspraak. De tegenpartij zal wel de trompet blazen dat deeplinken in principe wordt toegestaan, maar dat is niet belangrijk. Hier gaat het juist om deeplinken dwars door technische beschermingen heen. Ook over de vraag of ZAH de makelaarssites wel mag spideren, dus stelselmatig alle webpagina's mag binnenhalen, zegt de rechter niets.'

De NVM is het niet eens met de uitspraak van de rechter en overweegt in hoger beroep te gaan.

Bron: Emerce