Twinkle | Digital Commerce

Werkgevers en werknemers kiezen NationaleVacaturebank.nl als beste banensite

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:60

Buyways heeft in opdracht van NationaleVacaturebank.nl een grootschalig gebruikersonderzoek (> 6.000 respondenten) naar de banensite gehouden. Eveneens als in 2004 konden zowel werkgevers als werkzoekenden op de site in een enquête hun kritische mening geven over NationaleVacaturebank.nl en de andere banensites. Uit het onderzoek blijkt dat ook in 2005 NationaleVacaturebank.nl, zowel bij werkgevers als bij werkzoekenden, verreweg de favoriete banensite is.

Werkgevers

Ruim 350 bedrijven, werkgevers en intermediairs, hebben deelgenomen aan de enquête. 56 procent van deze bedrijven geeft de voorkeur aan personeel te werven via NationaleVacaturebank.nl. De top drie functiegroepen waarin zij personeel zoeken zijn; Administratie, Commercieel/ Sales en Techniek. Internet wordt een steeds belangrijker middel voor werkgevers bij hun zoektocht naar nieuwe werknemers. Het percentage van werkgevers die met NationaleVacaturebank.nl in aanraking zijn gekomen via internet is dan ook gestegen van 20 procent in 2004 naar 60 procent in 2005.

Werkzoekenden

De werkzoekenden die hebben meegewerkt aan de online-enquête (ongeveer 5.700 respondenten), gemiddeld tussen de 25-55 jaar, hebben over het algemeen een afgeronde hbo- of mbo-opleiding en beschikken veelal over een ruime werkervaring. Hbo'ers en wo'ers zoeken respectievelijk commerciële- en beleidsfuncties. Mbo'ers zijn voornamelijk op zoek naar functies op het gebied van administratie. Ook het percentage van werkzoekenden die met NationaleVacaturebank.nl in aanraking zijn gekomen via internet is sterk gestegen van 37 procent in 2004 naar 71 procent in 2005.

De resultaten

De verschillende aspecten van de site zijn door beide doelgroepen beoordeeld als goed. Men is zeer tevreden over de snelheid van de site (7.3) het gebruiksgemak (7.2), duidelijkheid van de menustructuur (7.0) en de lay-out van de site (7.0). Werknemers zijn tevens zeer tevreden over de matchmail (automatische e-mail met voor de werkzoekende geschikte vacatures) (7.6) en de online zoekmogelijkheden naar vacatures (7.3).

Ten opzichte van haar concurrenten steekt de grootste banensite van Nederland er niet alleen qua kwantiteit (> 40.000 vacatures online) maar ook qua kwaliteit met kop en schouders bovenuit. Dit komt naar voren bij de vraag over de totaalindruk van diverse banensites. Werkgevers geven NationaleVacaturebank.nl een 7.2 en plaatsen Monsterboard.nl en Intermediair.nl, beiden beoordeeld met een 7.0,  achtereenvolgens op de tweede en derde plaats. De totaalindruk van NationaleVacaturebank.nl wordt door de werkzoekenden beoordeeld met een 7.4. Op afstand gevolgd door Intermediair.nl en Monsterboard.nl, beiden beoordeeld met een 6.7.