Twinkle | Digital Commerce

DHL ziet gebruik pakketautomaten verdubbelen

2024-07-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

DHL blijft investeren in meer pakketautomaten. Daarbij bereikte de vervoerder deze week een mijlpaal, er is nu plaats voor 100.000 pakketten. Eind dit jaar wil DHL in ons land duizend kluiswanden hebben staan.

Pakketautomaten worden vooral gebruikt voor het ontvangen van pakjes, als alternatief voor het thuis ontvangen. Het gebruik van de pakketautomaat onder consumenten is in een jaar tijd verdubbeld, zo meldt DHL in een persbericht. Hoe vaak dat in concrete cijfers is, wordt niet gedeeld. De kluizen worden ook vaker gebruikt voor het verzenden en retourneren: een op de vijf vakken wordt door consumenten daarvoor gebruikt. En dat aandeel neemt toe.

De gemiddelde pakketautomaat heeft 90 vakjes en de grootste telt er meer dan 300, aldus Pieter de Vree, director retail en verantwoordelijk voor alle DHL ServicePoints. ‘De uiteindelijke grootte wordt bepaald door de beschikbare ruimte en de behoefte. Onze pakketautomaten zijn modulair opbouwbaar en kunnen meegroeien met de vraag. We plaatsen ze op plekken waar mensen vaak en makkelijk komen, zodat je het afhalen van je pakje combineert met andere activiteiten in de buurt.’ De gemiddelde tijd dat een pakket in een kluisje ligt is minder dan 24 uur. Met notificaties spoort DHL ontvangers aan om snel af te halen, zodat er weer een nieuw pakje in kan.