Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in ... Albanië

2024-06-12
1000562
  • [onderzoek]
  • 1:48

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: maaltijdbezorger Wolt is nu ook actief in Albanië.

Met de uitbreiding naar onder andere Albanië is de Finse maaltijdbezorger Wolt nu in 27 landen actief. Initieel zal Wolt alleen in de hoofdstad Tirana actief zijn, later worden ook andere regio’s van Albanië aangedaan. Volgens de maaltijdbezorger wordt er al nauw samengewerkt met lokale restaurant- en retailpartners.

Schandaal

Albanië ligt in het westelijk deel van de Balkan en grenst aan Montenegro en Noord-Macedonië. Qua oppervlakte is het land vergelijkbaar met België. De munteenheid is de Albanese lek. Albanië is een van de armste landen in Europa. In 1997 kreeg het land te maken met een groot financieel schandaal, waarbij veel Albanezen hun spaargeld in één keer kwijtraakten. Ze hadden het gestoken in louche piramidefondsen die werden gesteund door de overheid.

Kandidaat-lidstaat

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kampt de economie van Albanië met corruptie, een verouderde infrastructuur, een ingewikkeld belastingsysteem en zijn er problemen met de naleving van wetten. De laatste jaren probeert de Albanese overheid deze zaken aan te pakken met hervormingen, met name ook zodat het land lid kan worden van de Europese Unie. De aanvraag daarvoor werd in 2009 ingediend. In 2014 kreeg het land de status van kandidaat-lidstaat.

Stijgende lijn

De omzet in de e-commercemarkt zal naar verwachting in 2024 de 522 miljoen euro bereiken. Met een volgens Statista verwachte jaarlijkse groei van 8,37%, zal het marktvolume in 2029 ruim 781 miljoen euro bedragen. Het verwachte aantal gebruikers in de e-commercemarkt in datzelfde jaar zal rond de 779.000 schommelen.

Creatieve Albanezen

Op de Albanese retailmarkt bedraagt het online aandeel 3,3%, dat zal in 2028 met gemiddeld 6,6% gestegen zijn naar 4,3%. Volgens EcommerceDB is hobby het grootste segment, goed voor 26,7% van de Albanese e-commerce omzet. Daarop volgt de categorie elektronica (20,6%), mode (17%) en meubels (11,7%). Verzorgingsproducten (9,4%), doe-het-zelf (8,9%) en boodschappen (5,7%) sluiten het rijtje af.


Gerelateerde artikelen: