Twinkle | Digital Commerce

Duits Openbaar Ministerie onderzoekt faillissement KaDeWe

2024-06-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

Het Duitse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar het faillissement van het Berlijnse warenhuis KaDeWe, dat voorheen bij de Signa Group hoorde. In april kocht de Thaise investeerder Central Group het warenhuis.

Het Openbaar Ministerie heeft tegenover het Duitse Bild bevestigd dat het sinds begin dit jaar onderzoek doet, waarbij de focus ligt op de 169 bedrijven die behoren tot de faillissementsgroep Signa.

Beginfase onderzoek

‘Als onderdeel hiervan worden momenteel documenten onderzocht – vooral met betrekking tot beschuldigingen van faillissement, vertrouwensbreuk en subsidiefraude’, zegt Sebastian Büchner, hoofdofficier van justitie in Berlijn, tegen Bild. De openbare aanklagers kunnen, zodra ze de respectievelijke verantwoordelijkheden hebben vastgesteld, verduidelijken welke mensen als verdachten moeten worden vermeld. De Oostenrijkse ondernemer en eigenaar van de Signa Group René Benko wordt ‘nog’ niet persoonlijk onderzocht, aldus Büchner. Het strafrechtelijk onderzoek bevindt zich nog in de beginfase.

Thaise overname

Afgelopen januari heeft KaDeWe faillissement aangevraagd. De KaDeWe Group was toen nog voor 49,9 procent in handen van Signa Group, dat in november vorig jaar uitstel van betaling aanvroeg. Vlak daarvoor werd bekend gemaakt dat Signa Group alle aandelen in de Selfridges Group – waar ook de Bijenkorf onder valt – aan de Thaise investeerder Central Group had verkocht. Sinds april valt ook KaDeWe onder deze investeerder. Diezelfde maand nog werd Signa Group failliet verklaard.