Twinkle | Digital Commerce

Verpakkingen moeten in 2030 herbruikbaar of recyclebaar zijn

2023-11-28
1000562
  • 1:03

Vorige week stemde het Europees Parlement voor een herziening van de Richtlijn Verpakkingen en Verpakkingsafval. Diverse partijen hebben hier echter kritiek op omdat er nog geen uniforme logistieke normen voor heel Europa zijn vastgesteld.

Tot nu toe hebben online verkopers uit eigen beweging geëxperimenteerd met recyclebare en herbruikbare verpakkingen, schrijft E-commerce News. Zo gebruikt Amazon in Europa al uitsluitend recyclebare verpakkingen bij levering. In 2030 moet tien procent van alle zendingen in een gesloten systeem worden verzonden. Dit betekent dat verpakkingen moeten worden hergebruikt, wat aangeeft dat consumenten de verpakking moeten retourneren, zelfs als ze alle producten behouden die bij de bestelling waren inbegrepen. Wat zou betekenen dat ze lege verpakkingen moeten verzenden. Volgens E-commerce News zou een oplossing voor dit probleem kunnen zijn dat logistieke dienstverleners of postbedrijven dit op zich nemen. In dat geval kunnen consumenten de herbruikbare verpakkingsmaterialen inleveren bij de bezorger aan de deur. Deze oplossing zal nog wel een logistieke uitdaging geven.

Het Europees Parlement heeft nu voor gestemd, maar moet nog onderhandelen met de Europese Raad. Tot nu toe heeft de Europese Raad het standpunt van het Parlement over deze herziening nog niet vastgesteld.