Twinkle | Digital Commerce

Amazon boekt ook in tweede kwartaal forse winst

2023-08-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

Amazon heeft de resultaten van het tweede kwartaal van boekjaar 2023 bekendgemaakt. In dat kwartaal namen de verkopen met 11 procent toe tot 134,4 miljard dollar. Het is echter het nettoresultaat dat het meeste opvalt: van 2 miljard verlies een jaar geleden tot 6,7 miljard winst nu.

Het bedrijf zet daarmee de stijgende lijn die het vorige kwartaal werd ingezet door. Amazon moest het afgelopen jaar fors bezuinigen, bijvoorbeeld met verschillende grote ontslagrondes. Die bezuinigingen werpen overduidelijk hun vruchten af. Vooral in de retailactiviteiten in de Noord-Amerikaanse markt vallen de resultaten op. Op retailactiviteiten wist Amazon zelden (operationele) winst te boeken, maar in dit kwartaal kwam dat resultaat neer op 3,2 miljard in de plus, tegenover een verlies van ruim 600 miljoen dollar in 2022.

Ook AWS, de clouddienst van Amazon, is nog steeds een winstmachine. Daar hield Amazon bijna 5,4 miljard dollar van over, op een omzet van 22 miljard.

Ceo Andy Jassy spreekt van een sterk kwartaal: ‘We zijn doorgegaan met het verlagen van onze kosten in ons fulfilmentnetwerk, terwijl we Prime-klanten de snelste leveringssnelheden blijven bieden.’ Ook neemt volgens Jassy te interesse voor Amazon’s advertentietak toe. Die tak groeide in het afgelopen kwartaal met 22 procent.

Voor het derde kwartaal verwacht Amazon een omzetgroei tussen de 9 en 13 procent. De brutowinst zou 5,5 en 8,5 miljard moeten uitkomen. Dat zou wederom aanzienlijk meer zijn dan in hetzelfde kwartaal in 2022, toen een operationele winst van 2,5 miljard dollar werd geboekt.