Twinkle | Digital Commerce

Energiezuinig koken: waarom inductie kookplaten de beste keuze zijn

2023-09-28
1000562
  • [branded content]
  • 3:03

Een kookplaat is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je keuken. Want hoe kun je nou een heerlijke maaltijd koken zonder een goede kookplaat? Je wilt een kookplaat die fijn is in gebruik, voldoende plek heeft voor al je pannen en ook nog eens een beetje zuinig is. En dan kom je al snel bij een inductieplaat terecht. Een inductie kookplaat is ontzettend handig om mee te koken. Deze kookplaten zijn bijzonder snel en efficiënt tijdens het koken.

Precies wat je nodig hebt om binnen no-time een culinair hoogstandje op tafel te zetten. En door de energiezuinigheid, kun je ook nog geld besparen tijdens het koken. Hoe ideaal is dat? Maar ook in inductie kookplaten heb je eindeloze keuze. Jij wil natuurlijk weten wat de beste inductie kookplaat is. Dat verschilt natuurlijk voor iedereen, elke chef is anders en wat voor de ene fijn is, is voor de ander misschien een complete nachtmerrie. Het vinden van de beste kookplaat begint daarom ook bij jezelf. Bepaal je eigen voorkeuren en kijk dan welke kookplaat de perfecte match is voor jou.

Wat maakt inductie kookplaten zo fijn?

Een inductie kookplaat is 40% tot 50% zuiniger dan een gas- of elektrische kookplaat. Dit kan best wel een forse impact hebben op je energierekening. Het gaat natuurlijk niet om honderden euro’s, maar wie het kleine niet eert toch? Naast de zuinigheid van de inductie kookplaten, zijn ze ook nog eens een stuk sneller. Een inductieplaat warmt namelijk niet de kookplaat op, maar de pan. Dit doen ze door middel van een magnetisch veld, waardoor je niet te maken hebt met open vuur of gas. Zo is een inductie kookplaat ook nog eens een stuk veiliger dan de traditionele gasfornuizen. En wat is er nou belangrijker dan goede veiligheid in huis? Nog een gemakje van een inductieplaat is dat ze een stuk makkelijker schoon te maken zijn. Je zit niet met lastige hoekjes of wendingen, maar je hebt gewoon een simpele glazen plaat waar je makkelijk over kunt vegen. Wees wel voorzichtig met pannen en andere glazen of borden. Laat niks op je kookplaat vallen, want dan is de kans groot dat deze breekt. Als er bij jou in huis nog weleens een ongelukje gebeurt, kun je je plaat beschermen met een mat of lap voor over de kookplaat. Better safe than sorry!

Tips voor optimaal gebruik van je inductie kookplaat

Als je dan eenmaal zo’n fijne inductie kookplaat in huis hebt, wil je deze natuurlijk zo optimaal mogelijk gebruiken. Te beginnen met de juiste pannen. Als je overstapt van gas of elektrisch naar inductie, zul je afscheid moeten nemen van bepaalde pannen. Niet alle pannen zijn immers geschikt voor een inductie kookplaat. Hier moet je wel even goed opletten. Het gebruik van de verkeerde pannen zal ervoor zorgen dat je fornuis niet fatsoenlijk werkt. Je herkent een pan voor inductie aan een spiraalformulier op de verpakking, alleen magnetiseerbare pannen werken op een inductie kookplaat. Inductie kookplaten hebben verschillende verwarmingsniveaus. Je kan op hoog ‘vuur’ of op laag ‘vuur’ koken, net zoals bij een gasfornuis. In de meeste gevallen maak je gebruik van laag tot middelhoog vuur. Maar in sommige gevallen heb je ook weleens hoog vuur nodig. Dit is allemaal goed mogelijk met een inductie kookplaat. Een inductie kookplaat is meestal heel makkelijk in gebruik. Het is een kwestie van het selecteren van de juiste pit en het instellen van het verwarmingsniveau. Meer dan dat stelt het niet voor. Toch is het altijd handig om even het instructieboekje te raadplegen, zo weet je zeker dat je het meeste uit je kookplaat haalt.

Afbeelding: 123RF