Twinkle | Digital Commerce

Nieuw in de markt: Unbrick

2022-12-07
1000562
  • [interview]
  • 1:29

Nieuw huis kopen? Ook dat kan gewoon online. Van configuratie tot productieslot, aanbetalen via iDeal en klaar ben je.

Unbrick is ontwikkelaar van duurzame woningen. ‘Ze zijn modulair, op industriële snelheid geproduceerd, volledig van hout, leveren meer energie op dan ze verbruiken, voldoen aan het bouwbesluit en zijn dus zowel geschikt voor permanente bewoning als voor de recreatiemarkt’, somt Merijn Storm van Leeuwen, oprichter van Unbrick op. ‘In de bouw is belachelijk veel efficiency te winnen. Minder transport, minder afval en minder reststromen’, weet hij. Voor de productie van Unbrick-woningen is daarom alles omgedacht. ‘De hele woning staat in 3D software; van zonnepanelen tot badkamerkraan. We ontwikkelen de modules in de fabriek in plaats van op locatie en we klikken ze als legoblokken op elkaar. Op die manier hebben we ook het verkoopproces aangepakt. We hadden al een configurator bedacht, waarmee mensen zelf keuzes kunnen maken voor een model en verschillende modules. Vervolgens hebben we ook een koppeling naar iDeal gemaakt. Mensen kunnen meteen een productieslot reserveren en een aanbetaling doen. Zo is onze webshop een kijkje in de toekomst van woningbouw en -koop.’

De modules worden in twee dagen in de fabriek ontwikkeld, dan op twee of drie vrachtwagens naar hun bestemming gebracht en daar in één dag in elkaar gezet. Ze komen op een fundering van schroefpalen, waardoor ze ook weer demontabel – dus circulair – zijn.

Storm van Leeuwen wil van Unbrick een begrip maken. ‘Woningen zijn nu merkloos. Ik zou het geweldig vinden als straks mensen vertellen over “hun Unbrick”.’ Maar eerst is de onderneming nog druk met de ontwikkeling van de woningen en de merkopbouw. Een interessante uitdaging is nog wel het verlagen van de drempel om online een huis te kopen. ‘Maar goed, twintig jaar geleden dachten we ook nog dat online kledingverkoop nooit groot zou worden’, aldus de oprichter.