Twinkle | Digital Commerce

Bol.com toont duurzame keuze bij boeken

2022-11-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:27

Consumenten die bij het aanschaffen van een boek op bol.com zich afvragen of het ene boek beter is voor het milieu dan de andere worden vanaf deze week door het platform een handje geholpen.

Het bedrijf heeft namelijk duurzamere boeken die op het platform worden aangeboden voorzien van een ‘Duurzamer’-label. ‘Omdat de klimaatimpact van een boek afhankelijk is van veel factoren zoals de bindwijze en het gewicht, zijn deze kenmerken in een beslisboom weergegeven’, stelt Jori Ebskamp, lead duurzaamheid bij bol.com. ‘Die maakt goed inzichtelijk waarom het ene boek een duurzamere keuze is dan het andere.’

Met het inzichtelijk maken van duurzamere keuzes bij boeken speelt het platform naar eigen zeggen in op een toegenomen behoefte van klanten. Die willen steeds vaker een duurzamer product kopen, maar weten niet altijd welk product duurzaam is en welke niet. Een samenwerking met Milieu Centraal – dat in opdracht van bol.com onderzoek deed hiernaar – moet dat verhelderen. Uit dat onderzoek blijkt dat een digitaal lees- en luisterboek meestal een betere keuze is voor het klimaat dan de nieuwe papieren variant. Echter: op een digitaal boek geldt pas klimaatwinst als er 25 boeken op een e-reader worden gelezen. Daarnaast geldt dat tweedehands papieren boeken altijd duurzamere keuzes zijn. Milieu Centraal adviseert consumenten dan ook om papieren boeken na het lezen door te geven.

Digitale boeken zijn overigens niet altijd duurzamer dan een papieren variant. Het ene boek is het andere niet, zo blijkt maar weer. Zo zijn dunner of kleine uitgaves uitzondering op de regel: wanneer een papieren leesboek minder dan 125 gram weegt, is de digitale variant niet langer de betere keuze. Volgens Milieu Centraal is in dat geval de papieren variant duurzamer dan het digitale boek.