Twinkle | Digital Commerce

Circular Dreams: 'We willen bedtextiel zo lang mogelijk in gebruik houden'

2022-10-06
1000562
  • [interview]
  • 1:32

‘Beter voor onze portemonnee – een dekbedovertrek voor minder dan de helft van de nieuwprijs – en beter voor het milieu.’ Dat claimt Circular Dreams.

De oprichters van de nieuwe webshop, Floris van Willigen en Bart van Gorcum, willen hun droom om in een circulaire economie te leven werkelijkheid laten worden. Om daaraan mee te werken verkopen ze op Circulardreams.nl dekbedovertrekken in drie categorieën: used returns, imperfectly perfect en vintage. ‘We maken ons zorgen om de groeiende textielafvalberg, de overconsumptie en het klimaatprobleem’, begint Van Gorcum. ‘We willen (bed)textiel daarom zo lang mogelijk in gebruik houden. Na een kwaliteitscontrole en professionele reiniging zijn de overtrekken niet van nieuw te onderscheiden. Daarnaast herstellen we hoezen met een klein weeffoutje die niet voor nieuwprijs verkocht kunnen worden. Zo maken we overtrekken van topkwaliteit betaalbaar en verminderen we de textielafvalberg.’ Het concept opereert merkoverstijgend en industriebreed; de oprichters willen samenwerken met alle merken en retailers.

Onderzoek wijst uit dat er in ons land 50.000.000 dekbedhoezen ongebruikt in de kast liggen, weet Van Gorcum. De missie van de oprichters is een bewustzijn creëren bij consumenten dat, als je iets nodig hebt, dat niet altijd nieuw geproduceerd hoeft te zijn.

Er wordt veel tijd gestoken in logistiek. ‘Al onze producten zijn uniek. Er wordt van elk vintage overtrek een foto gemaakt, zodat de klant precies weet wat hij krijgt.’ Bestellingen worden vooralsnog verzonden met GLS en DHL.

De grootste uitdaging is momenteel het opschalen, aldus Van Gorcum. De webshop vraagt veel investering in tijd, handeling en mankracht. ‘Elk overtrek gaat gemiddeld door vijf paar handen. Van de kwaliteitscontrole tot wasserij tot fotografie tot packaging. We moeten het aanbod op onze site blijven vernieuwen en aanvullen, dit vraagt om efficiënte opschaling.’ Circular Dreams wil groeien door meer zichtbaarheid aan het concept te geven. Daarvoor wordt ingezet op social media.