Twinkle | Digital Commerce

Verzendmateriaal pakketten jaarlijks goed voor 87 miljoen kilo

2022-02-08
1000562
  • 1:10

Jaarlijks wordt er in totaal 87 miljoen kilo aan verzendmateriaal van online bestellingen thuisbezorgd. Het gaat hierbij om papier, karton en plastic.

Dat blijkt uit een berekening van Recycling Netwerk Benelux. Naast de 87 miljoen kilo aan verzendmateriaal dat aan de deur wordt bezorgd, komt nog eens 11 miljoen kilo aan materiaal door de brievenbus, vooral papieren enveloppen en plastic materiaal.

Specifiek gaat het bij de 87 miljoen kilo van bestellingen aan de deur om 84,1 miljoen kilo kartonnen verzenddozen, 0,8 miljoen kilo plastic verzendzakken en zo’n 2 miljoen kilo aan vulmateriaal. Bij brievenbuspost gaat het om 9,5 miljoen kilo aan papieren enveloppen en 1,5 miljoen kilo aan plastic verzendhoezen.

De hoeveelheid afval van brievenbuspost neemt de laatste jaren overigens af, omdat er minder post wordt bezorgd. Maar het verzendmateriaal bij pakketten neemt juist toe, vooral ook omdat er steeds meer wordt besteld. De meerderheid van de consumenten zou de toegenomen hoeveelheid verzendmateriaal voor online bestellingen vervelend vinden. Daarnaast belasten ze volgens de organisatie ook het milieu. ‘Voor de productie ervan zijn grondstoffen nodig. Tijdens de productie komen milieubelastende stoffen vrij. Bovendien komen de meeste verzendmaterialen, doordat ze voor eenmalig gebruik zijn, bij het consumentenafval terecht.’

Volgens Recycling Netwerk Benelux zou het goed zijn als de overheid op korte termijn met regelgeving komt om de hoeveelheid verzendmateriaal in te perken, zoals een verbod op overbodige en onwenselijke verzendverpakkingen.