Twinkle | Digital Commerce

'Gehackt tijdens mijn vakantie'

2022-03-01
1000562
  • [ingezonden artikel]
  • 2:48

Zelfstandig interim jurist Kune Burgers was mede-eigenaar van vergelijkingswebsite Tandarts.nl. In een aantal Twinkles in 2020 deed hij zijn belevenissen bij de oprichting en beginjaren van de start-up uit de doeken. Nu vervolgt hij de serie met nieuwe afleveringen.

Tekst: Kune Burgers

De website zat mooi in elkaar. Patiënten konden gemakkelijk naar tandartspraktijken zoeken. Je kon selecteren op behandeling, locatie of op beoordeling. Er was ook een zogenaamd forum voor patiënten. Hier konden vragen en problemen worden besproken met tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten. Het forum had een aantal moderators dat ervoor zorgde dat de vragen en antwoorden in goede banen werden geleid. Het waren stuk voor stuk vrijwilligers en jaarlijks stuurden we hen een cadeaubon. Het forum zorgde voor user generated content, zoals dat heet in vaktermen. Google vond het prachtig. Mensen wilden dan bijvoorbeeld graag weten hoe erg de pijn was bij het vullen van een gaatje of wat de kosten zouden zijn van een beugel. Je kon gratis inloggen. Veel consumenten maakten er regelmatig en dankbaar gebruik van. Vooral in het begin las ik alle berichten die gebruikers plaatsten. ‘Zaterdag heb ik een feest. Wanneer mag ik weer roken na een wortelkanaalbehandeling?’ was de meest bekeken vraag op het forum. Het leek me een goede plek om een grote banner te plaatsen van bleekmiddelen voor witte tanden. Al snel werd er veel op geklikt. Het resultaat was een goede conversie. We wilden het de mensen gemakkelijk maken.

Chinese tekens

Maar we hadden het niet alleen de mensen makkelijk gemaakt. Nota bene tijdens mijn vakantie ontdekten hackers onze website. Na een bergwandeling in Noordoost-Italië controleerde ik nog snel even de site. Wat ik zag, kon ik haast niet geloven. De vijftig meest recent geplaatste berichten op het forum bestonden allemaal uit Chinese tekens. Dat was voor het eerst. Ze waren allemaal afkomstig van verschillende nepaccounts. Ik bekeek de volgende pagina en ook de vijftig berichten daarvoor bestonden allemaal uit Chinees schrift. Dit kon maar één ding betekenen: we waren gehackt. Verschrikt belde ik met de websiteontwikkelaars, maar kreeg geen gehoor. Het was vrijdagavond en het begon al te schemeren. Via Skype stelde ik hen op de hoogte en verzocht ze met klem om in actie te komen. Dit moest subiet worden opgelost.

De Chinese karakters overspoelden nu de website. Pas laat op de avond werd ik gebeld door iemand van het IT-bedrijf. In Noordoost-Italië was het inmiddels hard gaan regenen. Om een goede verbinding te hebben moest ik buiten gaan staan maar door de kletterende regen kon ik hem nauwelijks verstaan. Hij ging proberen om de technische man zo snel mogelijk te pakken te krijgen. Hij was zelf slechts een contactpersoon en wist helaas niks van de techniek van onze website af. Het zweet brak me uit.

Eén weg, vijf erbij

Dan maar zelf iets proberen. Ik begon met het verwijderen van de nepaccounts, maar steeds als ik één account had verwijderd, dan kwamen er weer vijf bij. Onweer brak los. Internet viel nu regelmatig weg. Na twee dagen in de rats gezeten te hebben kreeg ik maandagochtend eindelijk een seintje. De technische man keek alleen op werkdagen naar zijn berichten. Ze hadden een oplossing gevonden maar het zou wel even duren. Of ik de komende dagen bereikbaar wilde blijven. Dit was dus ondernemen.

Kune Burgers is zelfstandig interim jurist, www.burgtlegal.nl. Hij deed de afgelopen jaren opdrachten voor Rabobank, De Brauw Blackstone Westbroek en KLM. Van 2011 tot en met 2019 was hij mede-eigenaar van een internetbedrijf. Kune studeerde rechten en bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.