Twinkle | Digital Commerce

Verdriedubbel je open rate met gepersonaliseerde DM

2022-01-18
1000562
  • [branded content]
  • 3:48

Tegenwoordig doen we vrijwel alles digitaal. Je lampen bestuur je via je telefoon, je dagelijkse boodschappen doe je online en zelfs vergaderingen vinden meer online dan offline plaats. Ook de communicatie is zich steeds meer naar het internet gaan verplaatsen.

Waar je voorheen een brief op de deurmat kreeg, krijg je nu een mail in je inbox. Wat betekent dit voor marketingcommunicatie en waar staat DM in vergelijking met zijn digitale broertje e-mail? Hoe kan een data platform je helpen met het personaliseren (o.a. op basis van klikgedrag op de site) van direct mails?

Direct mail vs. e-mail

Volgens de data driven marketing agency ADM Marketing is de response op direct mail (DM) zo’n vijf tot negen keer groter dan elk ander digitaal direct marketing medium, e-mail en social media meegeteld. Daarnaast zijn bezoekers bij DM eerder geneigd het gebruikte medium te vertrouwen bij het maken van een aankoopbeslissing, in tegenstelling tot e-mail. Is het dan slim om over te gaan op enkel DM voor je marketingcommunicatie? Absoluut niet. Waarom leggen we je hieronder uit, evenals wat dan wél de beste aanpak is.

Bron: https://datainformedmarketing.com/is-direct-mail-the-new-email/

Verdriedubbel je open rate

Fysieke inboxen hebben geen ingebouwde filters tegen spam of virussen, en de enige opt-in die een klant of prospect nodig heeft is een sticker op de brievenbus. Ook is de open rate een stuk hoger dan bij e-mail; zo’n 90% bij DM tegen 20-30% in e-mail. En dat is bij een actieve klantbasis. Bij een passiever klantbestand kan de open rate bij e-mail zelfs dalen tot rond de 2%.

Een ander belangrijk voordeel is de “shelf-life” van een DM. Waar e-mail een gemiddelde levensduur van 17 seconden heeft, is dat bij direct mail maar liefst 17 dagen. Over het algemeen is de regel; des te langer een potentiële klant vasthoudt aan een marketingbericht, des te hoger het respons is.

Breng je boodschap over

Tevens bleek uit het onderzoek dat de boodschap beter werd vastgehouden en dat berichten minder snel als spam gezien werden. Al met al blijkt direct mail e-mail te overtreffen op het gebied van omzettoename na campagnekosten. Een combinatie van zowel direct mail als e-mail bleek zelfs beide media te overtreffen als marketingtool op het gebied van omzettoename. Het targeten van bezoekers met mailings en DM die parallel aan elkaar lopen kan de mailresponse tot 35% verhogen.

Personaliseer de boodschap per klantsegment

Door de inzet van gepersonaliseerde DM (wellicht dus in combinatie met e-mail) weet je zeker dat je de juiste persoon het juiste aanbod toestuurt. Personalisatie kan leiden tot een verhoging van de open rate van maar liefst 760% (op basis van onderzoek van de Hanzehogeschool en Erasmus Universiteit), omdat mensen enorm veel waarde hechten aan een persoonlijke aanpak. Je boodschap zal niet als opdringerig of vervelend gezien worden, maar bezoekers hebben juist het idee een speciaal aanbod te krijgen, speciaal voor hen. Dit wekt sympathie op richting het merk en biedt zodoende motivatie om over te gaan tot de aankoop.

In het data platform is het mogelijk verschillende audiences (klantsegmenten) op te zetten. Je kunt dan per segment je aanpak en boodschap bepalen en personaliseren op basis van gedrag en aankoopintentie. Meer hierover kun je hier lezen.

Conclusie

Door overvolle inboxen, privacy mail protection en spam filters wordt het voor marketeers steeds moeilijker om met e-mail de juiste doelgroep te bereiken. Post op de deurmat is echter een echte stand-out en daarom een absolute aanrader in je marketing. Het grootste voordeel hiervan is de persoonlijke benadering. Direct mail biedt enorme voordelen voor jou en je bedrijf. Zet je hier als bedrijf niet op in, dan laat je kansen liggen en dat is natuurlijk zonde. Shopping Minds kan je helpen om je marketingcommunicatie te optimaliseren en zo nóg betere resultaten te boeken! In deze whitepaper kun je lezen hoe Bungalows DM gebruikte en tot welke resultaten dit geleid heeft.

Shopping Minds Data Platform

DM heeft een sterke aanwezigheid die opgemerkt wordt door prospects en klanten, en levert een sterk rendement op. Keer op keer bewijst direct mail zichzelf aan de hand van behaalde resultaten, of dit nu op zichzelf is of als combinatie met e-mail. Bij Shopping Minds kunnen we je helpen met het inzetten van de juiste campagnes, met de juiste boodschap, op het juiste moment. Laat je data voor je werken met het Shopping Minds Data Platform!

Middels de Twinkle Insights kun je tijdelijk gratis toegang krijgen tot het data platform om zo je marketing te optimaliseren, door bezoekers in te delen op aankoopintentie. Hiermee zorg je ervoor dat je geen overbodige marketingkosten maakt. Het vasthouden van een loyale klant zal altijd minder kosten met zich meebrengen dan het binnenhalen van een nieuwe klant.

Wil jij gratis toegang tot het Shopping Minds Data Platform? Of wil je liever eerst de mogelijkheden doornemen? Vraag in dat geval een gratis demo aan!

Ik wil toegang

Ik wil een demo