Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe btw-regels drukken winst PostNL

2021-11-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

PostNL presenteert vandaag de cijfers van het derde kwartaal. De omzet neemt ten opzichte van vorig jaar licht af, van 742 naar 729 miljoen euro. Ook het bedrijfsresultaat daalt, en komt neer op 23 miljoen euro.

Dat laatste komt volgens PostNL deels door de invoering van de nieuwe btw-regels. Op kleine pakketjes (onder de 22 euro), die van buiten de EU worden geïmporteerd, moet sinds dit jaar btw worden betaald. Volgens PostNL heeft dat eenmalig voor een verlies van 8 miljoen euro op het bruto bedrijfsresultaat gezorgd.

De pakketdivisie van PostNL groeide licht naar 505 miljoen euro. Ook het volume nam toe van 79 miljoen pakketten in Q3 2020 naar 81 miljoen pakketten in het afgelopen kwartaal. PostNL verwacht dat de groei in pakketten doorzet, maar schrijft dat wel met potlood. Door verstoringen in mondiale ketens (zoals voorraadproblemen en het chiptekort) is het lastiger om voorspellingen over de volumes in de toekomst te doen.

Ceo Herna Verhagen: ‘Na sinds begin 2020 te hebben geopereerd in een omgeving die werd gedomineerd door de pandemie leek het derde kwartaal weer meer op de normale situatie van daarvoor. Het volume bij Pakketten bleef groeien, zoals verwacht in een langzamer tempo door de heropening van niet-essentiële winkels en meer vakantiereizen, plus wat tegenwind van verstoringen in de mondiale ketens.’