Twinkle | Digital Commerce

Zalando test reparatieservice en investeert verder in duurzaamheid

2021-10-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:15

Moderetailer Zalando heeft enkele initiatieven aangekondigd in het kader van duurzaamheid. Zo start het een proefproject met onderhouds- en reparatieservices in Berlijn.

Het gaat om een samenwerking met de Londense start-up Save Your Wardrope. Via een digitaal platform kunnen klanten in Berlijn gebruikmaken van een reparatieservice voor kleding en schoenen, daarvoor werkt het bedrijf samen met lokale ateliers en kleermakers. Zalando regelt de logistiek en zorgt dat kledingstukken worden opgehaald en nadien weer worden teruggestuurd. Zalando vertrouwt erop dat de nieuwe service een succes wordt. Een uitbreiding naar Düsseldorf staat al op de planning, evenals de komst van de service in andere markten.

Met de reparatiedienst wil Zalando dat de levensduur van kleding wordt verlengd. Ook wordt geïnvesteerd in meer informatie op de webshop over duurzaamheid. Zo breidt Zalando de collectie ‘redeZIGN for circularity’ van het huismerk ZIGN uit van 5 naar 50 producten. Die producten worden voorzien van QR-codes waarop informatie te vinden is over de oorsprong van het product.

Tot slot laat Zalando weten samen met platform Fashion For Good te werken aan een digitaal platform dat textielafval van sorteerders koppelt aan recyclers. Volgens het bedrijf moet de mode-industrie vanuit duurzaam oogpunt overstappen op een circulair systeem. ‘Bij Zalando zien we deze verschuiving als een unieke kans om het voortouw te nemen bij het veranderen van de mode-industrie, nieuwe inkomstenstromen aan te boren en in te spelen op de grote verschuivingen in het consumentengedrag die nu al aan de gang zijn’, aldus head of circularity Laura Coppen.