Twinkle | Digital Commerce

Betaal-app en online winkelen bieden uitkomst bij IT-aanval Coop Zweden

2021-07-05
1000560
  • [nieuws]
  • 1:22

Bij de IT-aanval afgelopen weekend op softwarebedrijf Kaseya werden vele bedrijven wereldwijd getroffen. De Zweedse supermarktketen Coop moest 500 winkels sluiten, maar kon een dag later alweer grotendeels open dankzij de app Scan & Pay.

Vrijdagavond 2 juli werd een supply chain aanval uitgevoerd op Kaseya VSA. Het softwarepakket wordt door it-dienstverleners gebruikt om de systemen van klanten op afstand te beheren. De aanvallers konden op deze manier de systemen van verschillende klanten infecteren. De hackersgroep Revil wordt verdacht achter de aanval te zitten. De groep heeft op zijn website laten weten de gegijzelde data vrij te geven voor een geldbedrag van 70 miljoen dollar - omgerekend 59 miljoen euro - in bitcoin. Veel bedrijven ondervonden hiervan schade, zowel direct als indirect. In Zweden werd supermarktketen Coop indirect geraakt – de partij die de kassasystemen beheert was getroffen, waardoor klanten in de winkels niet meer bij de kassa konden afrekenen.

Een geluk bij een ongeluk dat de supermarktketen in veel van de winkels een “Scan & Pay” app heeft. Hiermee kunnen klanten via de app producten scannen en direct afrekenen. Daarnaast kunnen klanten van de supermarkt nog online winkelen en de boodschappen thuis laten bezorgen, zo meldt Coop op zijn site. ‘Naast de winkels die open zijn in Värmland, Norrbotten, Oskarshamn, Tabergsdalen, Gotland en Varberg, is een groot aantal winkels in het hele land op zondag geopend en gebruiken ze onze app Scan & Pay zodat klanten en leden in de winkel kunnen winkelen. Helaas is deze oplossing nog niet voor al onze winkels mogelijk, waardoor sommige winkels helaas gesloten blijven.’