Twinkle | Digital Commerce

PostNL rolt proef ‘niet-thuis-voorkeur’ uit

2021-04-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

PostNL breidt de proef dit het eerder dit jaar deed met een ‘niet-thuis-voorkeur’ uit. Eind mei moet het systeem bij alle sorteercentra in Nederland zijn geïntegreerd.

Tijdens de proef konden consumenten in vier steden – te weten Goes, Leeuwarden, Born en Venlo – gebruikmaken van de ‘niet-thuis-voorkeur’. Hierbij kan men in het PostNL-account aangeven waar ze het liefst het pakket ontvangen, als ze niet thuis zijn. Ze kunnen als standaard bezorgalternatief kiezen tussen bezorging bij de buren, een PostNL-afhaalpunt of op een afgesproken plek rondom het adres. Bij die laatste optie worden de pakketten bijvoorbeeld in een toegankelijke schuur of garage afgeleverd. Een andere plek rondom het huis is ook mogelijk. Voorwaarde is dat deze veilig, droog en goed bereikbaar voor de bezorgers is. De ontvanger moet toestemming geven dat de bezorger het pakket op die plek mag afleveren.

Na een proef van vijf weken heeft PostNL dus besloten om deze landelijk uit te gaan rollen, laat het bedrijf aan Nu.nl weten. Volgens de bezorgdienst is het voor zowel de bezorger als de ontvanger een prettig systeem. Daarnaast kan de bezorging sneller. Ook laat het bedrijf weten dat er een einde komt aan de briefjes die consumenten in de brievenbus ontvangen als ze niet thuis zijn. Dit wordt in de toekomst gedigitaliseerd.

Eerder kwam DHL ook al met een dergelijke bezorgoptie, genaamd 'afgesproken plek'.