Twinkle | Digital Commerce

Bloomon overgenomen door Britse branchegenoot

2021-04-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:28

Online bloemist bloomon wordt overgenomen door de Britse speler Bloom & Wild. Beide bedrijven blijven onder dezelfde merknaam actief.

Het is niet bekend hoeveel Bloom & Wild neerlegt voor bloomon. De oprichters van het bedrijf, Bart Troost en Patrick Hurenkamp, blijven aan als respectievelijk Chief International Officer en Chief Innovation Officer. Troost: ‘Door de overname van bloomon door Bloom & Wild kunnen we inzetten op internationale expansie en tegelijkertijd structureel blijven investeren in onze propositie. We blijven dat net als Bloom & Wild doen onder hetzelfde merk en met dezelfde mensen.’

Door het samengaan ontstaat volgens de bedrijven de grootste Europese online speler in het bezorgen van bloemen en kamerplanten. Bloom & Wild heeft een sterke positie in het Verenigd Koninkrijk en datzelfde geldt voor bloomon in de Benelux en Denemarken. De omzet van bloomon in 2020 kwam uit op 42 miljoen euro, die van Bloom & Wild in het fiscale jaar 2020 op omgerekend ruim 115 miljoen euro. Voor dit boekjaar wordt een gezamenlijke omzet van 250 miljoen euro verwacht. Beide bedrijven zeggen daarnaast winstgevend te zijn.

Complementair

Begin januari haalde de Britse onderneming nog omgerekend 88 miljoen euro op in een investeringsronde. De bedrijven zijn volgens de eigenaren sterk complementair: ‘Zowel in geografische aanwezigheid als in producten en diensten’, vervolgt Troost: ‘Zo heeft bloomon bijvoorbeeld veel ervaring met het abonnementsmodel en het kopen van bloemen voor jezelf, terwijl Bloom & Wild excelleert met een breed cadeau-assortiment als losse verkoop en een sterke app. Door een kruisbestuiving van expertise, kwekerrelaties en technologie in de supply chain gaan wij elkaar over de hele linie versterken.’

Vorig jaar kondigde bloomon nog een koerswijziging aan. Zo richt het bedrijf zich meer op de losse verkoop van boeketten, en minder op het aanbieden van abonnementen, waar het sinds de oprichting in 2014 groot mee is geworden.