Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in Egypte

2021-03-12
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:04

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce-ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: Egyptes race naar de Afrikaanse e-commercetop.

Je zou denken dat het Noord-Afrikaanse Egypte met zijn piramides en populaire vakantiebestemmingen geen grote en snel rijzende e-commercemarkt zou zijn. Maar niets is minder waar. De covid-19-pandemie heeft – net als veel andere landen – voor een enorme push in online sales gezorgd in Egypte. Maar dat is niet de enige reden dat online steeds prominenter aan bod komt in het land.

Uit een recent rapport van MasterCard Economics Institute blijkt dat bijna driekwart (72 procent) van de ruim 104 miljoen inwoners sinds februari 2020 meer dan voorheen op de bestelknop heeft gedrukt. Verwacht wordt dat e-commerce uitgaven dit jaar zullen groeien naar ongeveer 20 tot 30 procent van de totale retailuitgaven in het land. Andere grote e-commercemarkten in Afrika zijn Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia. Egypte kent daarbij een relatief hoog percentage van internetgebruikers, dat ruim boven het gemiddelde ligt van andere Afrikaanse landen.

Meerjarenplan

Dat Egypte online zo groeit is geen toeval. Enkele jaren geleden presenteerde de regering in het land een meerjarenplan om de e-commercemarkt te laten uitbreiden. Daarbij was het de bedoeling om de voetafdruk van online verkopers tegen 2020 te verdubbelen. Voormalig minister van Communicatie en Informatie Yasser El Kady stelde destijds dat Egypte tegen 2030 bij de dertig grootste kenniseconomieën ter wereld wil horen. ‘Kleine en middelgrote ondernemingen zijn de motor van groei, dus het benutten van e-commerce kan grote voordelen opleveren’, aldus de voormalig minister. Daarnaast ziet het land zich als geschikte markt voor Europese spelers om voet aan de grond te krijgen in Afrika. Vorige zomer maakte Nevine Gamea, minister van Handel en Industrie, daarnaast het plan bekend om een aantal online platforms op te zetten dat de handel met – vooral Afrikaanse landen – moet stimuleren. Het gaat daarbij met name om landen die een handelsovereenkomst met Egypte hebben.

Kopen en verkopen

Maar op welke sites kopen de Egyptenaren het liefst hun spullen? En wordt ook Egypte gedomineerd door bekende spelers? Ja, en nee. De populairste webshop is Sooq.com, een platform dat qua naam niet iedereen bekend in de oren zal klinken, maar dat wel onderdeel is van Amazon. Daarnaast zijn OLX.com en Jumia.com erg populair. Alle drie zijn het platforms waar – in sommige gevallen – ook producten op verkocht kunnen worden.