Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie buigt zich over techreuzen

2020-12-16
1000562
  • 1:02

Grote techbedrijven als Google en Amazon zullen voortaan minder vrijheid krijgen en moeten opener zijn over hun overnames, zo is te lezen in twee wetsvoorstellen van de Europese Commissie.

Daarnaast moeten de bedrijven, waaronder ook Facebook en Apple vallen, meer doen tegen illegale content die op hun platforms verschijnt, zo schrijft het Financieele Dagblad. Bij overtreding kunnen de techreuzen een flinke boete verwachten of in het ergste geval opgesplitst worden. De twee wetsvoorstellen; de Digitale Dienstenwet en de Digitale Marktenwet, werden dinsdag gepubliceerd.

Binnen de Digitale Marktenwet worden de grote internetbedrijven (zogeheten poortwachters) extra regels opgelegd, los van de regels binnen de Digitale Dienstenwet, die voor alle bedrijven in de digitale sector gelden. De Europese Commissie hanteert criteria om de poortwachters te bepalen. Zo moet er sprake zijn van een sleutelpositie in minstens drie lidstaten en moet het gaan om een jaaromzet van minstens 6,5 miljard euro, een marktwaarde van minstens 65 miljoen euro of meer dan 45 miljoen actieve gebruikers per maand.

Momenteel is het Europese e-commerceverkeer nog geregeld door de e-commercerichtlijn uit 2000, die volgens velen een update kan gebruiken. Ook in de Verenigde Staten houden grote techbedrijven de gemoederen bezig.