Twinkle | Digital Commerce

Zelfrijdende bezorgwagens Walmart volgend jaar de weg op

2020-12-16
1000562
  • [nieuws]
  • 0:58

Walmart gaat vanaf 2021 bezorgen met zelfrijdende vrachtwagens. De Amerikaanse supermarktketen start in twee staten met de autonome voertuigen.

Het afgelopen jaar heeft Walmart  in samenwerking met technologieleverancier Gatik getest met de zelfrijdende vrachtwagens. De voertuigen reden een vaste route van 3,5 kilometer tussen een magazijn en een buurtsupermarkt in Arkansas, zo schrijft het bedrijf in een persbericht. Tijdens de testritten werd nog wel een veiligheidsbestuurder ingezet, die kon ingrijpen als het fout ging.

Vanaf volgend jaar gaan de bezorgauto’s echt zelf op weg in Arkansas en wordt er een tweede route gereden in Louisiana. Daar zullen de vrachtwagens tussen een supermarkt en een afhaallocatie voor online bestellingen pendelen. Die route is ook meteen een stuk langer, zo’n 30 kilometer. Ook op die route zal er in het begin een veiligheidsbestuurder meerijden.

Het initiatief lijkt vooral bedoeld om de dunbevolktere gebieden van Amerika te bedienen. ‘Aangezien 90 procent van de Amerikanen binnen een straal van 15 kilometer van een Walmart woont, is een dichtstbijzijnde winkel niet altijd het antwoord. Misschien is een ophaallocatie met een autonoom voertuig dat continu bezorgt de oplossing’, aldus de keten.