Twinkle | Digital Commerce

België stelt Black Friday niet uit

2020-11-23
1000562
  • [nieuws]
  • 0:57

In België gaat Black Friday aanstaande vrijdag gewoon door. Aanvankelijk was het plan om – evenals Frankrijk – het koopjesfeest uit te stellen, maar dat gaat niet meer door.

Vorige week liet de Franse minister Bruno Le Maire weten aan retailers te vragen om Black Friday uit te stellen tot 4 december. Grote winkels als E. Leclerc en Carrefour gaven al aan dat te gaan doen. In buurland België opperde minister van Economie Pierre-Yves Dermagne vervolgens om het voorbeeld van Frankrijk te volgen.

De minister hoopte, door Black Friday uit te stellen, een gelijk speelveld tussen lokale winkels en webshops te creëren. Dermagne zou in gesprek willen gaan met grote platforms als Zalando en bol.com, die beiden overigens al acties hebben lopen. Maar al voor de minister aanklopte bij de platforms stuitte hij al op kritiek van Belgische handelsfederaties. Belgische winkels zouden namelijk via click and collect alsnog willen meedoen aan de kortingendag. In België is momenteel een strengere lockdown dan in bijvoorbeeld Nederland, maar niet-essentiële winkels mogen wel via click and collect verkopen.