Twinkle | Digital Commerce

Britse app Lost Stock verkoopt geannuleerde kledingorders

2020-06-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:43

Verschillende modemerken hebben door de coronacrisis de afgelopen maanden grote kledingorders gecanceld die worden geproduceerd in fabrieken in Bangladesh. De Britse app Lost Stock verkoopt die kleding tegen een lagere prijs om de (ontslagen) werknemers bij te staan.

Via Lost Stock kunnen klanten een profiel samenstellen waarin ze hun leeftijd, geslacht, maat en kleurvoorkeuren invullen. Vervolgens betalen ze 39 pond (44 euro) voor een box met minimaal drie items. De originele verkoopprijs van de items is opgeteld minimaal 70 pond (78 euro. Bijna veertig procent van de opbrengst van elke doos wordt geschonken aan een non-profitorganisatie in Bangladesh. Van het geld dat met één box wordt opgehaald (ruim 14 euro), kan een Bengaals gezin een week eten.

Rechtstreeks verbinden

De app werd opgezet door Cally Russel, die ook shopping app Mallzee oprichtte. ‘We kunnen consumenten rechtstreeks verbinden met fabrikanten en werknemers, terwijl het middelste deel van de toeleveringsketen momenteel niet werkt omdat winkels gesloten zijn en ze die voorraad niet kunnen opnemen,’ aldus Russel tegen The Guardian. Hij streefde ernaar om 10.000 dozen te verkopen voor het einde van mei. Dat doel is ruim overschreden; 68.000 mysteryboxes zijn inmiddels verkocht.

Merklabels verwijderd

Lost Stock betaalt 11 dollar (10 euro) voor de kledingstukken in elke box, maar geeft een breakdown van alle kosten per box op de website. Russel noemt geen merknamen van de items die in de box terechtkomen. Alle labels worden verwijderd voordat de kledingstukken worden verzonden naar Europa. Binnen zes tot acht weken ontvangen klanten hun mysterybox.

Geannuleerde kledingorders

Nadat modewinkels in verschillende landen gedwongen werden om hun deuren te sluiten, annuleerden grote ketens bestellingen van fabrieken in Bangladesh. Ketens als Topshop, Dorothy Perkins en Primark annuleerden voor 2,4 miljard pond aan kledingorders. Er wordt geschat dat er voor 10 miljard pond aan kleding is opgestapeld in magazijnen. Sommige detailhandelaren zijn er ook van beschuldigd dat ze forse kortingen van leveranciers eisen, bestellingen annuleren of de betaling inhouden voor reeds verzonden goederen. Meer dan een miljoen fabriekswerkers uit Bangladesh zijn hun banen verloren en hebben geen loon ontvangen.