Dinsdag wordt ook in Nederland PSD2 officieel van kracht. Betaaldienstverleners mogen vanaf dit moment net als banken transacties verrichten of acties op betaalrekeningen verrichten, wanneer zij daarvoor toestemming van de consument krijgen.
Daarmee komt een eind aan de langdurige voorbereidingsfase die de nieuwe wetgeving in ons land doorliep. Afgelopen december kreeg de regelgeving akkoord van de Eerste Kamer, waarna het implementatietraject startte; morgen is het dan zover.
De Payment Service Directive 2 - een herziening van de eerste richtlijn - schrijft voor dat alle Europese banken bedrijven met een vergunning toegang moeten verschaffen tot de betaalrekening van de consument, met diens akkoord. Op die wijze wordt concurrentie op de betaalmarkt aangejaagd.
Later
Eigenlijk had PSD2, net als in de rest van Europa, op 13 januari vorig jaar in moeten gaan; daardoor zaten webwinkeliers in ons land soms in een juridische 'spagaat', bijvoorbeeld als het ging om het al dan niet mogen rekenen van een toeslag op creditcardtransacties. Google maakte al gebruik van de nieuwe regels en werd payment service provider via een onlangs in Litouwen verkregen betaallicentie.
Game changer
De effecten van de betaalwet in Nederland zullen binnen een aantal maanden voelbaar worden. kregen webwinkeliers in ons land al te maken met 'PSD2 heeft alle potentie om een game changer te worden', zegt Wilko Bolt, professor Payment Systems aan de VU en senior economist bij DNB, tegen Twinkle. In het aankomende maartnummer vertelt hij over zijn verwachtingen omtrent PSD2 in ons land.
Interessante artikel Bernadette, ik kwam dit onderwerp ook op de pagina van de consumentenbond tegen. Het is inderdaad een 'gamechanger' en zal volgens hen ook interessante ontwikkelingen hebben op de consumentenmarkt. Doordat derde-partijen nu ook toegang kunnen hebben op de betaalgegevens van de consument, kunnen bedrijven als https://dyme.app/ en Yolt.com daarop inspelen. Of het nou in de voordeel is voor de consument moeten we nog achterkomen.