De invoering van de PSD2 staat officieel gepland in januari 2018, maar dat lukt in de praktijk nooit, aldus deskundigen. Bovendien voorzien ze een beleidsmatige botsing met de in mei verwachte Europese data-verordening GDPR, wat een praktische impasse zou opleveren.
Dat schrijft het FD vanmorgen op basis van gesprekken met diverse banken en experts uit het betaalveld. 'Wij denken dat er aanvullende afspraken nodig zijn om te voorkomen dat alle onzekerheid die na 13 januari gaat ontstaan niet tot verwarring leidt', zegt directeur Betaalvereniging Nederland Gijs Boudewijn tegen de krant.
Goedkeuring
Het wachten is in ons land op de Nederlandse wet over PSD2, die nog vóór 13 januari goedgekeurd moet zijn door de Eerste en Tweede Kamer. Na goedkeuring moet de nieuwe wet echter nog voldoen aan de Europese wet op bescherming van data, die momenteel in de maak is. Indien die twee niet congrueren, moet de PSD2-wet opnieuw naar de werktafel.
Geen vergunning
De Europese Unie ontwikkelde in 2015 de nieuwe richtlijnen van de Payment Service Directive II om payment service providers betalingen voor consumenten te laten verrichten, indien zij daar toestemming voor geven. Totdat een daarop aangepaste Nederlandse wet is ontwikkeld, mag De Nederlandsche Bank de toetredende psp's geen vergunning toekennen voor het verrichten van betalingen.
Omweg door Europa
Op dit moment zijn die voorbehouden aan Nederlandse banken, waarvan diverse aan het FD aangeven zelf geen actie te ondernemen de psp's in het zadel te helpen. Wanneer een psp aanklopt bij een Nederlandse bank met een licentie die - na 13 januari - elders in Europa verkregen is, zal die echter niet geweigerd kunnen worden.
Lees ook: 'Vergunningsplicht voor online handelsplatforms?' (25-07-'17)
Ik ben tegen invoering van PSD2.
Weer zo,n onzinnige acties om gegevens van gewone burgers commercieel te gaan gebruiken...........