Twinkle | Digital Commerce

Belgische fiscus onderzocht 171 bol.com-verkooppartners

2018-12-11
1024512
  • 1:47

De Belgische belastingdienst stelde 171 onderzoeken in tegen bol.com-verkooppartners die hun waar via Plaza in België verkocht hebben. Bijna een kwart van hen kreeg naheffingen en boetes voor de kiezen wegens btw-ontduiking.

'Nederlandse handelaren bol.com mikpunt van Belgische fiscus', kopt het NRC. Nadat de Twinkle100-aanvoerder zelf onderwerp was van een belastingonderzoek bij de zuiderburen, werd dat uitgebreid naar zijn verkooppartners; 40 van hen ontvingen naheffingen en boetes.

Dat gebeurde bij ondernemers die in één jaar tijd meer dan 35.000 euro omzet draaiden door verkoop aan Belgische klanten. Wie boven die drempel komt, dient btw niet aan de Nederlandse, maar aan de Belgische belastingdienst af te dragen.

Zorgplicht

Volgens de krant hebben 'opvallend veel' bol.com-handelaren om die reden problemen met de Belgische fiscus. Daarbij rijst de vraag of de e-tailer al dan niet geacht moet worden zijn aangesloten partners over dergelijke kwesties voor te lichten. 'Zo’n platform als Bol.com heeft een zorgplicht. Ze zouden ondernemers expliciet op die btw-plicht moeten wijzen', aldus belastingadviseur Esther Tissen. 'Wij zijn misschien naïef geweest, maar ik vind dat bol.com hier in zijn informatievoorziening tekort is geschoten', aldus een anonieme verkooppartner.

Intermediair

Daar is bol.com zelf het niet mee eens. 'Wij zijn in dit geval intermediair in de transactie, de overeenkomst vindt plaats tussen de ondernemer en de consument, waarbij de ondernemer btw-plichtig is over álle verkopen die hij doet', stelt woordvoerder Marjolein Verkerk. 'Dat is niet anders dan bij de verkoop die hij zonder bol.com doet en waarbij de ondernemer de geldende wet- en regelgeving voor de land(en) waarin de ondernemer actief is, moet volgen. We attenderen partners daarop in onze voorwaarden.'

Geen adviseur

De e-tailer, wiens omzet inmiddels voor een substantieel deel door verkooppartners gegenereerd wordt, vindt het niet verstandig te adviseren over belastingplichten. 'Bol.com kan geen verantwoording nemen voor andere ondernemers. Wij beschikken niet over voldoende informatie over de fiscale positie van een andere ondernemer, daarnaast zijn wij ook niet bevoegd om te adviseren. Dat doen we ook niet over andere ondernemerszaken, zoals importheffingen, loonkosten, werkgeverslasten bij personeel, het nut van het hebben van een brandverzekering, enzovoorts.' Volgens het bedrijf hebben zich dan ook geen verkooppartners gemeld met klachten over deze kwestie.