Twinkle | Digital Commerce

Walmart laat robots boodschappen doen

2018-08-06
1500806
  • [nieuws]
  • 1:43

Walmart test een robot die bestellingen uit schappen, koel- en vriesvakken pakt. ‘In feite zijn klanten nu onbetaalde magazijnmedewerkers.’

Dat verandert met vindingen als de Alphabot, zegt John Lert tegen Yahoo News. Hij is de ceo van Alert innovation, maker van de robot. Volgens Lert vinden supermarktklanten het fijn om te winkelen voor perziken en biefstuk, maar vinden ze het verzamelen van verpakte waren maar een vervelend karwei. Robots kunnen consumenten in de toekomst van deze ‘last bevrijden’.

Afhaalorders

Alert Innovation wist Walmart als klant voor zich te winnen. De grootste retailer ter wereld maakt zich op voor een pilot in een supercenter in Salem, New Hampshire. Achter in de winkel, buiten het zicht van de klant, verzamelen de robots boodschappen om ze vervolgens naar supermarktmedewerkers te brengen. Die maken de online afhaalorders verder gereed met door hen zorgvuldig geselecteerde verswaren. De robots gaan vanaf dit najaar serieus aan de slag, een video vind je hier.

Winkelrobots in de strijd tegen Amazon

Walmart heeft moeten toezien hoe Amazon steeds dominanter wordt op de Amerikaanse online foodmarkt. Eind dit jaar heeft die e-commerce reus naar verwachting al bijna een derde van de markt in handen. Walmart heeft met zijn enorme winkelbestand een voordeel (nabijheid) op Amazon. Winkelrobots kunnen afhaalorders populairder en efficiënter helpen maken, op termijn.

Ocado

Robotisering is voor non-food geen uitzondering meer - het is alweer bijna drie jaar geleden dat onze koning het ‘volautomatische’ dc van wehkamp opende - voor food zit het anders. Aan onze kant van de Atlantische Oceaan pioniert het Britse Ocado met magazijnrobots voor boodschappen. ‘The Tesla of Grocery’ verkoopt die technologie, onderdeel van het Ocado Smart Platform, ook aan andere bedrijven. Zo verrijst in Stockholm een gerobotiseerd distributiecentrum voor de Zweedse supermarktketen ICA.

Picnic

In ons land zijn er nog geen voorbeelden bekend van gerobotiseerde picking & packing van boodschappen door supermarkten. Picnic bekijkt al wel enige tijd hoe ‘autonoom vervoer' in warehousing kan worden toegepast, vertelde chief technology officer Daniel Gebler op Data Driven Commerce. ‘Je kunt bijvoorbeeld drones in een magazijn laten vliegen om snel al je voorraad te tellen, dan heb ik het over de nabije toekomst.’