Twinkle | Digital Commerce

'Nederlanders meest bereid tot betalen statiegeld voor verpakking'

2018-08-23
1000667
  • [nieuws]
  • 1:22

Driekwart van de Nederlandse consumenten is bereid statiegeld te betalen voor verpakkingen. Dat blijkt uit onderzoek van B2C Europe onder 1.000 Nederlandse, Britse en Franse online shoppers.

De bereidheid tot het betalen van statiegeld ligt bij de Franse en Britse respondenten met respectievelijk 58 en 46 procent beduidend lager. Het onderzoek, dat standpunten omtrent het effect van e-commerce op milieu en verkeer peilt, meldt dat 75 procent van de ondervraagden best langer zou willen wachten op een online besteld pakket wanneer dat de aanslag op het milieu aanzienlijk zou beperken. Zes op de tien bestellers zou zelfs extra willen betalen voor duurzame bezorgmethoden, aldus B2C Europe.

Verpakkingen

Drie op de vier deelnemers aan het onderzoek geeft aan het afgelopen jaar verpakkingen te hebben ontvangen die veel groter zijn dan het bestelde product. Vier op de tien zou extra willen betalen voor duurzame verpakkingen.

Ondanks de gebleken bereidwilligheid blijkt er nog veel te schorten aan de kennis van consumenten over de impact van hun pakjes op milieu en verkeer, schetst de organisatie. Zo is 58 procent van de respondenten zich er niet van bewust dat een kortere bezorgtijd een zwaardere aanslag op het milieu vormt dan een langere bezorgtijd.

Groen versus goedkoop

Het attenderen van consumenten op milieuvriendelijke opties in het bestelproces zou daarom helpen bij het verduurzamen van e-commerce logistiek, bepleitte universitair hoofddocent Niels Agatz dit voorjaar op basis van eigen onderzoek. Consumenten zouden zelfs net zo positief reageren op een groen bezorgslot als op een goedkoop bezorgslot, volgns de wetenschapper.

Lees ook: ‘Aantal bezorgvoertuigen kan met helft minder’ (10-05-'18)